Matematik

tangent og funktion

23. december 2008 af seriøs (Slettet)

Jeg skal vise, at linjen med ligningen y = 3x – 9/2 er tangent til parablen med ligningen y = - ½ x^2

Jeg har lavet en graf over tangent og funktion, kan i hjælpe mig videre?

Er det noget med at jeg skal finde røringspunktet så jeg har a...?

Vedhæftet fil: tangent.doc

Brugbart svar (1)

Svar #1
23. december 2008 af dnadan (Slettet)

1. Bestem rørringspunktet(løs ligningen 3x – 9/2 =- ½ x^2)

2. Bestem y' for begge.

Vis at y1'(x0)=y2'(x0)


Svar #2
23. december 2008 af seriøs (Slettet)

Bestem rørringspunktet(løs ligningen 3x – 9/2 =- ½ x^2)
 

3x – 9/2 = ½ x^2

3x – 4,5 + 4,5 = x (0,5^2) + 4,5

3x / 3 = x(0,5^2) + 4,5 /3

x = x(0,5^2) + 1,5

øhm.. hva går der galt?


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. december 2008 af peter lind

#2  I første ligning på højre side har du på højre side glemt et minustegn. I anden linie har du fået omskrevet ½x2 til x(½)2


Svar #4
23. december 2008 af seriøs (Slettet)

jamen jeg har oprettet et nyt indlæg, fordi jeg har skrevet et forkert minus foran (se det andet indlæg).

3x – 9/2 = ½ x^2

3x – 4,5 + 4,5 = 0,5x^2 + 4,5

3x / 3 = 0,5x^2) + 4,5 /3

x = 0,5x^2 + 1,5

skal jeg tage kvadratrod af x for at få ^2 væk fra højre side?


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. december 2008 af himsen (Slettet)

3x-9/2 = 1/2x^2  ->  1/2x^2-3x+9/2  (andengradsligning)

d = (-3)2-4*1/2*9/2 = 0 -> 1 rod

x = -(-3)/(2*1/2) = 3/1 = 3


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. december 2008 af himsen (Slettet)

y1 = 3x-9/2  ->  y1´ = 3   og    y2 = 1/2x2  ->  y2´ = x

y1´ = 3  og  y2´(3) = 3

y1´ =  y2´


Svar #7
24. december 2008 af seriøs (Slettet)

Tusind tak for hjælpen :)

Kan du forklare mig, hvordan du kommer frem til 3^2 og - 4 ?:

3x – 9/2 = ½ x^2

d= (-3)- 4 *1/2*9/2 = 0 -> 1 rod    har du opløftet i 2, fordi det er en andengradsligning?
----------------------------


Brugbart svar (1)

Svar #8
24. december 2008 af himsen (Slettet)

Bruger løsningsformlen til en andengradsligning:

x = -b ± √ (b2 - 4*a*c) / (2*a)

Hvor udtrykket under rodtegnet: b2 - 4*a*c kaldes for ligningens deskriminant, som kaldes d.

hvis d = 0 har 2.gradsligningen en rod

hvis d > 0 har 2.gradsligningen 2 rødder

hvis d < 0 har 2.gradsligningen ingen rødder. (kompleks talsystem)


Brugbart svar (1)

Svar #9
24. december 2008 af mathon

se
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=619968


Skriv et svar til: tangent og funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.