Kemi

Beregne pKs og finde navnet på en syre

30. december 2008 af Mille_M (Slettet)

Hej

Bliver simpelthen nød til at lave et indlæg igen, da jeg mangler svar på en opgave.

Jeg har lige pt til opgave at skulle beregne pKs for en ukendt monohydron syre, for derefter selvfølgelig at kunne finde ud af hvilken syre det er..

Er der nogle af jer der har nogle måder at udregne pKs på???

Mvh. Camilla


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. december 2008 af Arctan (Slettet)

Du er vist nødt til at specificere dig.

  

pKs er per definition pKs = -log([A-][H+]/[HA]). Og ifølge Henderson-Hasselbalch har vi for et puffersystem med en monoprotisk syre, at pKs = pH - log([A-]/[HA]) hvor [A-] er den aktuelle konc. af basen og [HA] er den aktuelle konc. af syren. Desuden kan pKs aflæses på en graf til at være den pH-værdi, når man går den halve vej ud ad x-aksen (volumen tilsat base).


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. december 2008 af Arctan (Slettet)

pKs = pH - log([A-]/[HA])

skulle have været

pKs = pH + log([A-]/[HA])


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. december 2008 af Arctan (Slettet)

Nej, glem #2. :S


Svar #4
30. december 2008 af Mille_M (Slettet)

Må se om jeg kan komme frem til det.. Vi har ikke rigtigt haft noget om det i timerne, idet vi næsten lige er gået igang med emnet, hvilket nok er derfor jeg ikke specificere mig ordentligt ;)


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. december 2008 af mathon

monoprot svag/middelstærk syre i demi-vand med formel koncentration cs og dissociationsgrad α

                                             HB   +   H2O  ---> /<---   B-     +     H3O+ 
aktuelle koncentrationer        cs-α*cs                           α*cs          α*c       
 

                                                       [B-]*[H3O+]/[HB] = Ks

                                                      (α*cs)2/(cs-α*cs) = Ks

                                                       [H3O+]2/(cs-[H3O+]) = Ks

som med [H3O+] = 10-pH giver             10-2pH/(cs-10-pH) = Ks

hvoraf

                                                           pKs = - log(Ks)


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. december 2008 af mathon

rettelse:

som med [H3O+] = 10-pH giver   →   som med [H3O+] = 10-pH giver


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. januar 2009 af p-sen (Slettet)

Kvote af Arctan:

"Desuden kan pKs aflæses på en graf til at være den pH-værdi, når man går den halve vej ud ad x-aksen (volumen tilsat base)."

Jeg skal i en kemi rapport forklare hvor på grafen man aflæser pKs. Jeg ved godt at man gør det den halve vej ud af x-aksen, men kan ikke forklare hvorfor man gør det lige nøjagtigt her. Det drejer sig om titrering af Phosphorsyre med NaOH, hvor man så skal aflæse pKs af dihydrogenphosphat (H2PO4) i dette reaktionsskema:

H3PO4 + H2O <-> H2PO4 + H3O+

H2PO4 +H2O <-> HPO4 + H3O+

HPO3 + H3O+ <-> PO4 + H2O

Efter hvad jeg kan aflæse er det på den anden side af det første ækvivalenspunkt, og det må være lige midt imellem de to ækvivalenspunkter, men hvordan forklarer jeg det lige?


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. januar 2009 af mathon

ns = Væk*cb

                                       HB     +     OH-      →      B-     +     H2O
tireringsstart:                     ns              0                 0
titrering midt:                  ½ns      ½Væk*cb         ½ns      
titrering slut:                       0           Væk*cb               ns


af pufferligningen fås:
                                          pH = pKs + log(nB-/nHB)

                               pH = pKs + log(½ns/(½ns)) = pKs + log(1) = pKs


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. januar 2009 af p-sen (Slettet)

Åh, ja. Jeg havde faktisk lige forklaret for en ven at i dette punkt er pH = pKs, men det var ikke gået op for mig at det kun var i lige nøjagtigt dette punkt at nS og nB var lig hinanden.

Nu er jeg helt med, mange tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Beregne pKs og finde navnet på en syre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.