Matematik

En lille anekdote

01. januar 2009 af Eddikesur (Slettet)

En anktdote fortæller, at da Sissah Ibn Dalim opfandt skakspillet, blev Kong Shihram så begejstret, at Sissah selv måtte bestemme sin belønning. Han valgte da at få 1 hvedekorn for det første felt på skakbrættet, 2 for det andet felt, 4 for det trejdie, 8 for det fjerde og så fremdeles.

1) Find hvor mange hvedekorn, som Sissah skulle have.

2) Beregn den samlede vægt i tons, når et hvedekorn vejer ca. 0,05 g.

Det skal her oplyses at verdens samlede hvedeproduktion i 1982 var på ca. 360*106 tons.
 


Svar #1
01. januar 2009 af Eddikesur (Slettet)

Undskyld

360*10^6 tons.
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

ja 1,845*1019 for det 64. felt, kort sagt 2 + 4 +8 osv... eller 2 + 22 + 23 +...+264 korn, i alt 3,869*1019 korn.


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. januar 2009 af janett90 (Slettet)

Nææ, du glemmer der kun er 1 hvedekorn på det første felt. dvs. på det sidste felt er kun 263


Svar #4
01. januar 2009 af Eddikesur (Slettet)

Hvad med 2)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. januar 2009 af klotte (Slettet)

# 3 nemli ;)


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Rigtigt, det skal være 20 så det bliver ∑ 2n, fra n=0 til n=64, så det bliver 3,689*1019 korn a 0,05 gram eller 1,845 * 1012 tons


Svar #7
01. januar 2009 af Eddikesur (Slettet)

Mange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jeg har lavet en fejl, det skal være fra 0 til 63, altså ialt 64 felter


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. januar 2009 af Dynin (Slettet)

1) 1+2+22+...+263 = 264-1 = 18.446.744.073.709.551.615 ≈ 1,845*1019

2) 1,845*1019*0,05g = 9,223*1017g = 9,223*1014kg = 9,223*1011tons


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. januar 2009 af Erik Morsing (Slettet)

∑2n*0,005gr*10-6tons/gram=9,223*1011tons, n=0 til n=63. Så blev det rigtigt.


Skriv et svar til: En lille anekdote

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.