Kemi

Hjælp til opgave

15. januar 2009 af Abdu (Slettet)

Hej!

Er der nogen som kan hjælpe mig med denne opgave:

Opgave 2
I fire reagensglas A, B, C og D findes vandige opløsninger af følgende salte:

CuSO4
NaI
NaHCO3
AgNO3

Glassenes indhold deles i flere portioner, og til en protion fra hvert glas sættes saltsyre.
I to tilfælde sker en synlig reaktion:

A: Der dannes et hvidt bundfald
D: Der dannes en farveløs gas

Til en portion fra hvert glas sættes koncentreret ammoniakvand. I et tilfælde sker der en synlig reaktion:

B: Der dannes en kraftig blå farve

Den tredje portion fra glas A og glas C blandes, hvorved der dannes et gult bundfald.

a) Hvilke af de fire stoffer findes i glassene A, B, C og D? – Svaret skal begrundes.

b) Opskriv reaktionsskemaer, som underbygger konklusionerne.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2009 af Ramses I (Slettet)

AgCl er hvidt bundfald, derfor er A = AgNO3

AgI er gult bundfald, derfor er C = NaI

Blander du syre i et bicarbonatsalt, forskydes ligevægten over mod CO2, derfor er D= NaHCO3

Cu(NH3)4++ er en kompleksforbindelse der er kraftig blå, derfor er B = CuSO4

Jeg er sikker på du selv kan skrive reaktionerne op og afstemme.


Svar #2
15. januar 2009 af Abdu (Slettet)

Hvordan ved du at AgCl er hvidt bundfald ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2009 af Bethsen (Slettet)

I princippet behøver man ikke vide at det er hvidt, hvis bare man ved alt det andet. :) Så skriver du bare de tre andre oplysninger først, og konkluderer at AgCl må være hvidt.


Svar #4
15. januar 2009 af Abdu (Slettet)

Forstår det stadigvæk ikke , desværre .

Kan du prøve at forklare det på en anden måde. Man skal jo kunne begrunde at det er hvidt , og forstår bare ikke hvordan .

Hjælp tak!


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. januar 2009 af djharsk (Slettet)

Hvis du er heldig, står det nogen gange i databøger hvilken farve evt. bundfald/vandig opløsning har.

Og sølvioner er vist tungtopløselige, hvilket bør stå et sted i din bog.


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. januar 2009 af Bethsen (Slettet)

Det med sølvionerne er i hvert fald rigtigt - og for at skære det ud i pap, betyder det, at når de indgår i en ny forbindelse vil de udfældes som bundfald.. ;) Altså må der være sølvioner = Ag+ i A.


Skriv et svar til: Hjælp til opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.