Fysik

energi - omsætning

01. februar 2009 af MustKill (Slettet)

På opfordring af Erik Morsing skriver jeg nu mit spørgsmål om: Jeg har denne opgave, som jeg ikke kan finde ud af. Jeg mangler nogle formler. Opg. 1a har jeg beregnet, og den giver: E = 53497,1 KJ. Men i 1b begynder det så at knibe. Nogen som kan hjælpe mig? (det er til i morgen, så det haster)

1) Madrassen i en vandseng rummer 710 kg vand. Vandet har en begyndelsestemperatur på 17ºC og skal opvarmes til 35ºC.

a) Hvor meget energi skal der bruges til at opvarme vandet?

Et varmelegeme på 450 W skal klare opvarmningen.
b) Hvor lang tid varer opvarmningen, hvis al den elektriske energi omsættes til varme i vandet?

I virkeligheden varer opvarmningen 40 timer.
c) hvor meget energi går tabt?
d) Beregn nyttevirkningen i %
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. februar 2009 af peter lind

b)Du har fået opgivet effekten P=450 W. Afgiven energi i tiden t er P*t. Indsæt hvor meget energi den skal levere. Dete giver en ligning til bestemmelse af t.

Afsat energi er Pt =P*40timer. Sammenlign det med hvor meget vandsengen rent faktisk har fået.


Svar #2
01. februar 2009 af MustKill (Slettet)

Det kan jeg ikke forstå. Udfra det du siger, forstår jeg: P*t = 450*53497 .. Og det kan jo ikke passe, eftersom jeg ikke kan regne med t, da jeg ikke kender den?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. februar 2009 af mathon

b)
P*t = Ekrævet

hvoraf

t = Ekrævet/P   og t <  144000 s       hvor Ekrævet er beregnet i a)

c)
(144000 s) = Evirkelig/P

hvoraf
Evirkelig = P(144000 s)

η  = (Ekrævet/Evirkelig)*100%
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. februar 2009 af Chiiiqua (Slettet)

# 0

Hej må jeg li høre, hvilken bog du har den opgave fra? altså hvad hedder den? (=


Svar #5
01. februar 2009 af MustKill (Slettet)

#3

i opg. b. er jeg totalt forvirret over resultatet, som giver: τ = 53497,1 KJ/450 = 2,407377 timer?

og i opg. c., hvor får du så de 144000 sek fra? og forskellen på Ekrævet og Evirkelig er jeg heller ikke med på.

Har siddet for længe og kørt rundt i det samme, så jeg er fuldstændig forvirret.

#4 - min lærer har selv lavet dem.


Svar #6
01. februar 2009 af MustKill (Slettet)

i opg. b er der gået et eller andet galt med indstillingerne på min lommeregner, så jeg kan nu se at t = 53497,1 KJ/450 = 118,882 timer. kan det godt passe? synes stadig det lyder af meget.

Opg.c forstår jeg dog stadig ikke


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. februar 2009 af mathon

Ekrævet = m*c*ΔT

Ekrævet = (710 kg)*(4,186 kJ/(kg*K))*(35-17)K = 53497,1 kJ = 5,34971*107 J

tkrævet = Ekrævet/P = (5,34971*107 J)/(450 J/s) = (111882,4 s)/(3600 s/h) = 33,02 h

η = (Ekrævet/Evirkelig)*100% = (P*(33,02 h)/(P*(40 h))*100% = (33,02/40)*100% = 82,6%


Svar #8
02. februar 2009 af MustKill (Slettet)

#7 = svar på opg. d?


Skriv et svar til: energi - omsætning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.