Kemi

En haste opgave om reaktionshastighed, nogen der kan hjælpe :-)?

11. februar 2009 af svendsensmand (Slettet)

 Hej

jeg skal først finde ud af hvordan man bestemmer koncentrationen af Eugenol til t=60 min, herefter jeg håber jeg kan finde k, som jeg skal bruge efterfølgende til at finde reaktionshastigheden ved hjælp af formlen v= k*[A]

Min forskrift ser således ud: y = 0.118417 – 0.051624x

Hvad gør jeg?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2009 af Ramses I (Slettet)

V finder du ved at sige dy/dx = (y2-y1)/(x2-x1) og hastigheden regnes uden fortegn.

Vant Hoff ligningen lyder:

V = K * An    , hvor

V er hastigheden

K er hastighedskonstanten

n angiver ordenen.

Så omskriver vi den så den kommer på liniær form.

log V = n * log A + log K

Plot log V op ad y-aksen og log A hen ad x-aksen, så giver det næsten sig selv.

hældning = n

skærring med y = log K

Og så finder du n= 0,9951 ~ n=1 og log K = -1,34 og så isolerer du K ( hastighedskonstanten).

Dette er Vant hoff - metoden til bestemmelse af orden og hastighedskonstant.


Svar #2
11. februar 2009 af svendsensmand (Slettet)

jeg har fået resultatet - 0.002625mol/min

så får jeg til opgave at beregne:

Et tilsvarende eksperiment blev udført ved 134 °C. I dette tilfælde blev 7.0 % af eugenolen omdannet på 20 minutter.
c) Beregn reaktionens aktiveringsenergi.
 

skal jeg så bruge formlen: k= ko * e^(Ea / R*t) 
men hvad så med  7% ?
 


Brugbart svar (2)

Svar #3
11. februar 2009 af mathon

som forklaret i
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=639841

#7

ln[A]t = -kt + ln[A]o
hvoraf

kt =ln[A]o - ln[A]t = ln([A]o/[A]t)
k*(20*60 s) =ln([A]o/0,93[A]o)

k = ln(1/0,93)/(1200 s)

k = 6,0476*10-5 s-1


Brugbart svar (3)

Svar #4
11. februar 2009 af mathon

k1 fandt du i første del  T1 = (273+160)K = 433 K

k2 bestemtes ovenfor til 6,0476*10-5 s-1  og T2 = (273+134)K = 407 K

benyt dernæst

ln(k2/k1) = Ea/R(1/T1 - 1/T2) = Ea/R*(T2-T1)/(T2T1)

hvoraf

Ea = ln(k2/k1)*R*(T2T1)/(T2-T1)                    med enheden J/mol


Svar #5
11. februar 2009 af svendsensmand (Slettet)

tak for hjælpen, har på trods af jer løst opgaven :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. marts 2009 af WILDERT (Slettet)

Mathon: hvor får du 0,93 fra, når du beregner K2?


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. marts 2009 af Ramses I (Slettet)

Det er fordi der står at 7 % har reageret efter 20 min. Det må jo betyde at der er 93 % tilbage.........


Skriv et svar til: En haste opgave om reaktionshastighed, nogen der kan hjælpe :-)?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.