Biologi

Beregn det osmotiske tryk i en kartoffel

14. februar 2009 af Annelu (Slettet)

vi har lavet et forsøg med en 0.5 molær NaCL opløsning:

2) Beregn det osmotiske tryk P ( P er det store græske bogstav "pi") af de 6 NaCl opløsninger
idet P = i * Cmolær(NaCl) * R * T
hvor
i = antallet af partikler der dannes ved at opløse et stof. For en ideel opløsning - en meget fortyndede opløsninger - af NaCl er i = 2, men ved vore koncentrationer er det mere korrekt at anvende i = 1,9.
Cmolær(NaCl) = den molære koncentration af natriumchlorid i mol * kg-1.
R (gas konstanten) =0,080205 kg * atm * mol-1 * K-1
T (den absolutte temperatur) = (celsiustemperaturen talværdien + 273) K
 

og jeg fatter hat af dette, håber nogle kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. februar 2009 af mathon

∏ = (i*c)*R*T

i er talværdien 1,9
c
er den molære koncentration, [c] = mol/L
(i*c) kaldes den kolligative koncentration
R er den universelle gaskonstant = 0,082058 atm*L/(mol*K)
T er den absolutte temperatur, T= (273+t), hvor t er Celsius-temperaturen, [ T ] = K

enhedsmæssigt
får du
(mol/L)*(atm*L/(mol*K))*K = atm

dvs.

∏ = (i*R*T)*c = 1,9*(0,082058 atm*L/(mol*K)*c*T = (0,155910 atm*L/(mol*K))*c*T

...........................................

kender du temperaturen?


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. februar 2009 af mathon

eksempel:
t = 20°C og c = 0,5 mol/L

∏ = (0,155910 atm*L/(mol*K))*(0,5 mol/L)*(273+20)K = 22,84 atm


Svar #3
15. februar 2009 af Annelu (Slettet)

oki, tak:)


Skriv et svar til: Beregn det osmotiske tryk i en kartoffel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.