Kemi

Kort spørgsmål om et oxidationsreaktionsskema

15. februar 2009 af MikkelKarlsen (Slettet)

Jeg har brug for lidt hjælp til følgende:

Hvordan ser reaktionsskemaet ud, når benzaldehyd oxideres til benzoesyre af kaliumdichromat i en sur opløsning?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. februar 2009 af lottefar (Slettet)

 Cr2O72- + H2O <--> 2CrO4H-

CrO4H- + Ph-COH --> Ph-COOH + Cr(IV)O3H2 

Chrom(IV) specien kan videre reduceres til Cr(III) specien, men hvilken specie der foretrækkes i reaktionen ved jeg ikke lige. Antaget Cr(V) specien er bedre til reduktionen end Cr(IV) specien, så burde ovenstående reaktionsskema være det som du leder efter.

Du kan selv finde den med mekanisme og hele baduljen på google. Led efter "Jones oxidation".


Svar #2
15. februar 2009 af MikkelKarlsen (Slettet)

 hvad står "Ph" for i denne sammenhæng?

og er benzoesyre ikke   C6H5C(=O)OH ?


Svar #3
15. februar 2009 af MikkelKarlsen (Slettet)

 jeg kan bare ikke få det til at passe. Der indgår da ikke chrom i benzoesyre? Nogen der kan hjælpe lidt her?


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. februar 2009 af mathon

             +6                +1              +3            +3
             Cr2O72-  +  Ph-CHO +    →  Cr3+  +   Ph-COOH


Svar #5
15. februar 2009 af MikkelKarlsen (Slettet)

 jamen indgår der chrom i benzoesyre? det gør der nemlig ikke, når jeg slår det op. hvor kommer chromet fra?


Svar #6
15. februar 2009 af MikkelKarlsen (Slettet)

 nååhr. dem kommer selvfølgelig fra kaliumdichromaten


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. februar 2009 af Ramses I (Slettet)

Den kan vel også løses som en klassisk redox.

R-C(=O)H + Cr2O7(2-) --------> 3R-COOH + 2Cr(3+)
 

C går op med 2

Cr går ned med 3 og vi krydser over sådan at vi skal have 2 mol Cr og 3 mol "R-C"

R = C6H5- = phenyl

Ladningen er -2 på venstre side og +6 på højre, så det må betyde at der skal 8 H+ på venstresiden.

8H+ + 3R-C(=O)H + Cr2O72- ------> 3R-COOH + 2Cr3+ + 4H2O

Ilt og brint stemmer!


Svar #8
15. februar 2009 af MikkelKarlsen (Slettet)

 men skal den ikke afstemmes?


Svar #9
15. februar 2009 af MikkelKarlsen (Slettet)

 ja nu kan jeg bedre få den til at passe :) tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. februar 2009 af mathon

#8
det var tænkt, at du selv skulle afstemme den
men
nu har du facitliste :-)


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. februar 2009 af mathon

eller skrevet

K2Cr2O7  + 3Ph-CHO  + 4H2SO4  → K2SO4  +  Cr2(SO4)3  +  3Ph-COOH  + 4H2O


Svar #12
15. februar 2009 af MikkelKarlsen (Slettet)

 jeg havde også afstemt den i forvejen, men tak for 'facitlisten' alligevel. :)


Svar #13
15. februar 2009 af MikkelKarlsen (Slettet)

 er Ph det samme som R(adikal)?

Og hvad blev der af de 8H+'er på venstre side?


Svar #14
15. februar 2009 af MikkelKarlsen (Slettet)

 nååhr jo, de indgår i 4H2SO4


Svar #15
15. februar 2009 af MikkelKarlsen (Slettet)

 men var Ph der samme som R(adikal)?


Brugbart svar (0)

Svar #16
15. februar 2009 af mathon

#15
Ph
(enyl) var radikalet - ja


Skriv et svar til: Kort spørgsmål om et oxidationsreaktionsskema

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.