Kemi

Henderson-Hasselbalch ligningen hjælp!

22. februar 2009 af Ralphi (Slettet)

 Har lige en opgave der driller. Håber nogen kan hjælpe :)

I en prøve af arterielt plasma er

pH = 7,5,

pCO2 = 6,5

[HCO3-] = 37,6 mM

[CO2] = 1,5 mM

Til 10 mL af ovennævnte plasma-prøve sættes 0,1 mL 0,1 M HCl, hvorpå glasset tilproppes og rystes. Hvad bliver pH? Ved bregning skal der kun tages hensyn til bicarbonatbufferen, ligesom CO2-indholdet i gasfasen negligeres.

Jeg troede, at man kunne regne stofmængden ud for hver af syrerne og så på den måde regne den samlede koncentration ud, men jeg fik pH til 7,5 og pH skulle rigtig give 7,3.

Nogen der kan hjælpe med det? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. marts 2009 af Sove (Slettet)

Du skal have fat i KDO s. 112 lign. (15) ( KDO =Kemiske Data og oversigter) og et før og efterskema.

                             HCO3-    +         H+         -->      H2CO3

før                        375μmol       10μmol               6,5 μmol

efter

siden indsættes bare i H-H ligningen

pH = 6,1 + Log ([HCO3-]/[H2CO3]


Skriv et svar til: Henderson-Hasselbalch ligningen hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.