Matematik

Hjælp til en funktion med potens.

24. februar 2009 af -GE- (Slettet)

Hey alle! Fed side det her. Man kan hente noget god inspiration under "opgaver" :-)

Aner ikke om overskriften passer til opgaven, for aner ikke hvilket emne opgaven hører ind under. Derfor kan den godt være noget misvisende..

Men her er opgaven:
Promethium er et radioaktivt grundstof som ikke findes her på jorden. En model beskriver hvordan en popularition af Promethium atomer nedbrydes som en funktion af tiden (Målt i år)

P(t) = 5000 * e-0,039t

Bestem hvor mange år der går før mængden af radiaktive atomer er halveret. Matematisk set kan spørgsmålet også stilles: Bestem den værdi af t for hvilke P(t) = 5000/2 = 2500
----

Det er opgaven. Jeg forstår virkelig INGENTING af det. Jeg kunne ligeså godt aflevere et stykke blankt papir i stedet for at prøve, at løse den, for jeg aner ikke hvor jeg skal starte/slutte.

Håber på noget hjælp og en udregning. :)

Mvh. Anders.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. februar 2009 af peter lind

Løs ligningen 2500 = 5000 * e-0,039t. Dette kan gøres ved at dele ligningen med 5000 og derefte tage den naturlige logaritme af begge sider.


Svar #2
24. februar 2009 af -GE- (Slettet)

Okay det forstod jeg overhoved ikke.

Vi har lige fået ny lærer, men han er ikke særlig god til at undervise. Vi har kun haft om sinus/cosinus osv. men slet ikke noget så indviklet. Så får vi en aflevering i noget vi slet ikke har haft om, og overstående er en af opgaverne.

Hvad mener du med dele ligningen? Altså dividere med 5000 på hver side eller? Hvad er en naturlig logaritme?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. februar 2009 af Youngmann (Slettet)

Hvor meget er det nu, "e" er? 2,73?


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. februar 2009 af peter lind

Hvis du deler med 5000 får du 0,5 =  e-0,039t . Jeg kan ikke klare at undervise i logaritmefunktionen her. Slå op i din bog eller søg på internettet.


Skriv et svar til: Hjælp til en funktion med potens.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.