Matematik

Hjælp til at finde tangent

28. februar 2009 af LouiseLG (Slettet)

Hejsa.

Jeg skal bestemme en ligning for hver af de vandrette tangenter til grafen for funktionen med forskriften f(x) = 1/3x3 - 2x2 + 3x + 8

Jeg har differentieret den og fundet rødderne, x = 3 og x = 1 derefter har jeg beregnet y ud fra f(x) som jeg har fundet frem til bliver x = 3 y = 8 og x = 1 y = 9,33 men herefter sidder jeg lidt fast. Skal jeg så finde a ved brug af formlen for a i en lineær funktion? Det har jeg nemlig prøvet og får et facit jeg synes er lidt vildt. er der en som kan hjælpe.

Mvh Louise


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. februar 2009 af Dynin (Slettet)

#0 Hvad er hældningen af en vandret tangent?


Svar #2
28. februar 2009 af LouiseLG (Slettet)

Den er nul.

Ser ligningerne så således ud?

y = x + 5

y = x + 8,33

?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. februar 2009 af Dynin (Slettet)

Nej ... når x=3 er f(3)=8 så er y-f(3)=f'(3)(x-3)=0 det samme som y-8=0 eller y=8 ikke sandt


Svar #4
28. februar 2009 af LouiseLG (Slettet)

Kan du ikke forklare det? Er ikke helt med.


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. februar 2009 af Dynin (Slettet)

Tangentligningen hedder y-f(x0)=f'(x0)(x-x0) ... du kender x0 og ved at f'(x0)=0 fordi tangenterne er vandrette ... hvorfor tangenternes ligning er y-f(x0)=0 eller skrevet y=f(x0

... i #2 har begge dine linier hældning 1 og ikke 0


Svar #6
28. februar 2009 af LouiseLG (Slettet)

Ja okay men jeg kan ikke rigtig se hvordan jeg ellers skal finde ligningerne.

Du skriver der at y-f(x0) = 0 som jeg sagtens kan se. Men jeg forstår ikke hvordan jeg finder lignignerne.


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. februar 2009 af Dynin (Slettet)

Er x0 en en rod i f'(x) så er y-f(x0)=0 ligningen for (den vandrette) tangent(en) til f(x) i x0 ...

.... generelt er en vandret linie på formen y=b ... fordi ethvert valg af x giver y-værdien b ikk :-)


Svar #8
28. februar 2009 af LouiseLG (Slettet)

Okay så må løsningen til den første være: 8=b? Eller er der noget jeg helt har misforstået?:-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. februar 2009 af Dynin (Slettet)

Ja ... for x=3 har den vandrette tangent ligningen y=8


Svar #10
28. februar 2009 af LouiseLG (Slettet)

Nåh okay:-) Så der er ikke nogen hældning til x fordi den er vandret, derfor kan man sige at forskriften er

y = 8 som er løsningen:-)

Den anden må så være y = 9,33 ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. februar 2009 af Dynin (Slettet)

nemlig


Svar #12
28. februar 2009 af LouiseLG (Slettet)

Tak for hjælpen :-)


Skriv et svar til: Hjælp til at finde tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.