Kemi

Hvem kan løse mysteriet?

06. marts 2009 af Romie (Slettet)

Hej igen,

jeg prøver nu at sætte min nøjagtige opgave ind og håber nogen vil hjælpe, da jeg har stirret mig blindt på den og er bange for jeg har misforstået det big time! Jeg har lavet et forsøg hvor jeg har målt pH i 5 forskellige opløsninger og skal derefter afgøre hvilke salte de forskellige opløsninger indeholder. 

Salte:

0,100 M CH3COONa

0,100 M NaHSO4

0,100 M Na2CO3

0,100 M NH4CL

0,100 M AlCl3

Jeg skal nu på baggrund af mine målinger afgøre hvad-der-er-hvad. Et af spørgsmålene lyder Hvilke ioner består de 5 salte af? Hvad kan man sige om disse ioners syre-baseegenskaber? Skriv reaktionsskemaer for de 5 ioners reaktion med vand. Anvend derefter de målte pH-værdier til at afgøre, hvilket salt der er i de forskellige opløsninger.

Og så er det jeg kommer i tvivl? Jeg ved ikke om jeg har "gættet" rigtig mht. hvilke ioner der er i saltene, samt hvordan jeg skal opskrive deres reaktion med vand? Skal H2O stå sammen med saltet på venstre side og så fremdeles, eller har jeg helt misforstået?

Kan nogen give mig et hint??

På forhånd tusind tak for Jeres tid og hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. marts 2009 af Ramses I (Slettet)

Du skal først se på om saltene er sure eller basiske. Det gør du med pKa og pKb.

eks.

NH4Cl ------> NH4+ + Cl-

Cl- er en aprot ,den har ingen betydning for pH og ammoniumionen har pKa = 9,25. Der altså tale om en svag syre. pKb for clorid er 21 og det er den laveste der bestemmer.

pH = 0,5*(pka - log Cs)

pH = 5,125


Svar #2
06. marts 2009 af Romie (Slettet)

 Tak for det. :))

Men hvordan ser ovenstående så ud i reaktion med vand?


Svar #3
06. marts 2009 af Romie (Slettet)

Na2CO3 + H2O --->  CO32- + (H3O+ ?? )+ 2 Na

Eksempelvis denne reaktion... Det stemmer jo ikke helt overens, men jeg ved ikke hvordan jeg skal få noget H3O eller OH- ud af det....?

 

Eller skal der slet ikke ske noget, men også bare være H2O på højre side? Eller skal jeg bare skrive (aq) bagefter da det er et salt opløst i vand? Jeg er KOMPLET forvirret!! :o)


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. marts 2009 af Ramses I (Slettet)

#3
 

Na2CO3 + H2O --->  HCO3- + 2Na+ OH-

Natriumcarbonat reagerer middelstærkt basisk.


Svar #5
06. marts 2009 af Romie (Slettet)

Jeg kan simpelthen ikke forstå hvor vandet skal sættes ind. Ud af 5 salte jeg har listet op foroven, kan jeg både få det til at passe på den ene og den anden led. Altså som var de både syrer og baser.

Ramses: Du skriver dette:

NH4Cl ------> NH4+ + Cl-

Hvad så når der tilføres vand? Hvordan skal det så se ud? Hvor bliver hydronet af osv.?


Svar #6
06. marts 2009 af Romie (Slettet)

Na2CO+ H2O --->  HCO3+ 2Na+ OH-

Og hvordan kan HCO3- blive negativt ladet, hvis det modtager et H+?


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. marts 2009 af Ramses I (Slettet)

Fordi :

CO32- + H+ -----> HCO3-


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. marts 2009 af Ramses I (Slettet)

NH4Cl + H2O -------> NH3 + H3O+ + Cl-


Svar #9
06. marts 2009 af Romie (Slettet)

Yes, så er jeg med. :)

Tak for din tid! 


Skriv et svar til: Hvem kan løse mysteriet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.