Kemi

pH ved 7.5?

11. marts 2009 af svendsensmand (Slettet)

Jeg skal have hjælp til opgave d),  

Opgaven går ud på at man skal forklare at ved denne pH, findes orthophosphat som en blanding af dihydrogenphosphat og hydrogenphosphat. Beregn, hvor stor en procentdel af orthophosphat der findes som dehydrogenphosphat, når pH er 7,5.

Man får inden afvide at pH for udledningsvandet måles til 7.5 ved 25 grader celcius..

Nogen der vil være så søde at hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. marts 2009 af Casper1988 (Slettet)

Nu ved jeg ikke hvad lige vægtskonstanten er for opgaven, men det løses ud fra formlen for ligevægtkonstant.

ks=([B][H3O+])/[S]

Du kender din konc. af H3O+ = 10^-7,5. Du må også kende din ks. også er det bare at finde forholdet(ex sæt 1 ind på [B] og find [S], som er mængden af [S] i forhold til [B]  )


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. marts 2009 af mathon

pufferligningen:

pKs(H2PO4-) = 7,21

pH = pKs + log(nb/ns)


Svar #3
11. marts 2009 af svendsensmand (Slettet)

det forstår jeg ikke hvordan det skal være svaret på opgaven..


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. marts 2009 af mathon

                                 H2PO4-  +  H2O  <--->  HPO42-  +   H3O+
ligevægt                      (1-α)cs                       α*cs
 

log(nb/ns) = pH-pKs

log(α/(1-α)) = pH-pKs

α/(1-α) = 10pH-pKs = 107,5-7,21 = 1,94984

hvoraf
1-α = 0,3390 = 33,9% ≈ 34%


Svar #5
12. marts 2009 af svendsensmand (Slettet)

Tusind tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. maj 2010 af p-a-c-e (Slettet)

kan ikke se hvordan du udleder de 34% - hvor får du tallet 0,3390 fra?


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. maj 2010 af mathon

#6
            α/(1-α) = 1,94984
            α = 1,94984·(1-α) = 1,94984 - 1,94984α

            (1+1,94984)α = 1,94984

            α = 1,94984/(1+1,94984) = 0,660999

            1-α = 1-0,660999 = 0,339001 = 33,9001% ≈ 34%


 


Skriv et svar til: pH ved 7.5?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.