Fysik

Princippet i en atombombe. :D

22. marts 2009 af addictxx (Slettet)

Hej allesammen!

Er der nogle, som kan oversætte dette stykke tekst til mere forståeligt dansk?

"I det ene tilfælde sammenklistrer man to klumper uran, hvorved massen bliver overkritisk. I det andet tilfælde sammenpresses en klump uran, hvor tætheden bliver overkritisk.

Ved angivelsen af en atombombes sprængkraft sættes den frisatte energi i relation til brændværdien af det kemiske sprængstof trinitrotoluen (TNT). Sprængkraften af en atombombe ækvivalerer typisk 5-50 kiloton TNT. Den største konventionelle bombe, der er konstrueret, har en sprængkraft af størrelsesorden 10 ton TNT, hvilket betyder, at atombomben er cirka tusind gange mere slagkraftig end noget våben, verden hidtil havde kendt"
 

På forhånd tusind tak! :-)


Svar #1
22. marts 2009 af addictxx (Slettet)

Please en eller anden?


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. marts 2009 af lallenalle (Slettet)

hmm ved ikke om det kan gøres bedre ...

med mit begrænsede kendtskab til atombomben kan jeg kun sige følgende:

man kan skaber en ustabil kerne, der igangsætter processen. herved frigives der energi i overensstemmelse med E=mc^2 hvilket skaber enorme mængder energi udfra en meget begrænset mængde masse


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. marts 2009 af peter lind

I en atombombe sker der en kædereaktion , hvor neutroner, der rammer nogle kerner, får kernerne til at gå i stykker og udsende flere neutroner. Er der kun få kerner er sandsynligheden for at en neutron rammer en kerne meget lille, så der sker ingenting. Er der virkelig mange kerner til stede vil neutronerne med meget stor sandsynlighed ramme. Der ligger en grænse for hvor mange kerner, der skal være for at kædereaktionen kan foregå. Denne grænse kaldes den kritiske grænse. Man kan få klumper, der overskride den kritiske masse, på to måder. Den ene er at skyde to stykker af det radiaktive stof ind i hinanden. De 2 stykker skal vælges, så de hver for sig er under den kritiske masse; men samlet kommer over. Den anden metode er at presse dem tæt sammen. Det sker med konventionel sprængstof.


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. marts 2009 af Muddiboy (Slettet)

Der er to måder at lave en atom bombe på. For at reaktionen kan sættes igang må massen af uran klumpen være korrekt.

Det skyldes bl.a. at der skal være nok af Uran isotoppen 238 (mener jeg det er) for de er dem der spalter og sætter reaktionen igang.

Så ved at have to stykker uran, begge under den kritiske masse, er der ingen fare, lige indtil bomben skal benyttes, og de to klumber bliver sammensmeltet ved at det ene bliver skudt i det andet.

Den anden teori bygger på at have sprængstof rundt om selve den lille uran klumb, ved sprængning (implusion) bliver uran klumpen mindre idet den bliver sammenpresset. Ved sammenpresningen bliver det lettere at optage neutronerne, og færre af dem undslipper.

Når neutronerne optages spaltes uran klumpen, til nye bi produkter, hvis masse er mindre end uran klumpens,  vi ved at E=mc^2 så den masse der forsvinder bliver omdannet til ødelæggende energi i form af varme.


Svar #5
22. marts 2009 af addictxx (Slettet)

Mange tak for svarene venner! :-D


Svar #6
22. marts 2009 af addictxx (Slettet)

Lige et til spørgsmål..

Hvorfor er det godt, at f.eks. massen overskrider den kritiske masse eller grænsen?


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. marts 2009 af peter lind

Man kan diskutere om det er godt, at den gør det. Det er nødvendigt for at den kan eksplodere idet kædereaktionen ellers ikke kan foregå.


Skriv et svar til: Princippet i en atombombe. :D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.