Fysik

parallelkobling af 2 kapacitorer

25. marts 2009 af darde-disco (Slettet)

se den vedhæftet... pleas hjælp meget vigtigt forstår intet her


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvis du har 2 kapacitorer med kapacitanserne C1 og C2, der forbindes parallelt til samme spændingskilde, skal du vise, at du ligeså godt kunne have brugt EN kapacitor med erstatningskapacitansen Cerstat = C1 + C2.


Svar #2
25. marts 2009 af darde-disco (Slettet)

ja  men hvordan??


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Hvis du nu har EN kapacitor, hvad ved du så om den? Prøv at se, om du kan finde en sammenhæng imellem spændingen over kapacitoren og kapacitansen.


Svar #4
25. marts 2009 af darde-disco (Slettet)

ja Q= C*U er det ikke den


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Jo. Hvad ved du om spændingen over hver af de to kapacitorer på din tegning?


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. marts 2009 af mathon

q = C*u

qerstat = q1 + q2

Cerstat*u = C1*u + C2*u         divider med u

                                      Cerstat = C1 + C2


Svar #7
25. marts 2009 af darde-disco (Slettet)

TAK:D ska man så gør det sammee hvis manhar seriekobling af to kapacitor??


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. marts 2009 af Jerslev (Slettet)

#7: Principielt ja, men der er spændingen over de to kapacitorer ikke den samme.


Svar #9
25. marts 2009 af darde-disco (Slettet)

hvordan ka jeg se om det er det samme eller ikke er det samme

??+


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Den nemmeste måde at se det på er ved at tegne det op. Når du parallelkobler, får du et dobbelt så stort pladeareal, og jo større arealet er, desto flere elektroner kan der blive tiltruukket (eller frastødt) pr. tidsenhed. Pladearealet er blot en af parametrene ved kapacitetens størrelse C (målt i Farad), mindre afstand mellem pladerne vil også øge kapaciteten, og desuden vil isolationstoffet mellem pladerne (om det nu er luft eller noget andet) have indflydelse på kapaciteten. Materialets indflydelse måles ved den såkaldte dielektricitetskonstant, hvor man sætter luft til 1, og altså måler derudfra.


Svar #11
25. marts 2009 af darde-disco (Slettet)

ok tak:D hvordaan ska jeg vise at 1/C = 1/C1 +1/C2


Svar #12
25. marts 2009 af darde-disco (Slettet)

Q= C*U
Qerstat *U = (1/C1*U+1/C2*U)/U
Cerstat= 1/C1+1/C2
 vil det ikke se sådan her ud??


Brugbart svar (0)

Svar #13
25. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det er serieforbindelsen, den du skriver her. Du skal bruge, at kapaciteten er givet ved (ε*A*)/d, ε er dielektricitetskonstanten, A er pladearealet, og d er afstanden mellem pladerne, så man kan sige, at kapaciteten er proportional med både A og d. Det omvendte gælder så ved seriekoblingen, og man kan konkludere, at den samlede kapacitet er mindre end den mindste af kapaciteterne.


Svar #14
25. marts 2009 af darde-disco (Slettet)

hvordan det:( fatter intet af det her fysik:(


Brugbart svar (0)

Svar #15
25. marts 2009 af mathon

to seriekoblede pladekapacitorer har ens ladning

u = u1 + u2

q/Cerstat = q/C1 + q/C2                divider med q

                                           1/Cerstat = 1/C1 + 1/C2

eller                                     Cerstat = (C1*C2)/(C1+C2)


Brugbart svar (1)

Svar #16
25. marts 2009 af Erik Morsing (Slettet)

"at kapaciteten er proportional med både A og d", der skulle hve stået: at kapaciteten er proportional med både A og omvendt proportional med d


Skriv et svar til: parallelkobling af 2 kapacitorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.