Kemi

Calciumhydroxid opløslighedsprodukt (beregning af teoretisk pH)

14. april 2009 af anne_ege (Slettet)

Hej,

Har skal aflevere en rapprt på torsdag, som omhandler calciumhydroxids opløslighedsprodukt. Der er lige en opgave, som ikke kan finde ud af hvordan jeg skal løse. Det sidste spørgsmål lyder: Angiv en teoretisk værdi for pH i en mættet opløsning af Ca(OH)2.

Har fået at vide, at jeg skal benytte en af tabelværdierne til dette: finkornet = 0,170g/100ml eller grovkornet:0,149g/100mL

Er der nogen som kan hjælpe med hensyn til hvilken formel jeg skal anvende og hvordan jeg inkludere en af de ovenstående værdier?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. april 2009 af mathon

[Ca2+]*[OH-]2 = Kop = 3,1*10-5 M3

                               Ca(OH)2(s)  <--->  Ca(OH)2(aq)  <--->  Ca2+(aq)  +  2OH-(aq)
koncentrationer                                         s                        s                2s


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. april 2009 af mathon

...og dermed

[Ca2+]*[OH-]2 = Kop

s*(2s)2 = Kop          

4s3 = Kop

s = (Kop/4)1/3

s = ((3,1*10-5 M3)/4)1/3       hvoraf

[OH-] = 2s kan beregnes

ved 25°C gælder

pH = 14 - pOH = 14 - (-log([OH-]) = 14 + log([OH-]) = 14 + log(2s)


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. april 2009 af mathon

opfølgning:

s = ((3,1*10-5 M3)/4)1/3 = 0,019789 M

[OH-] = 2s = 2*(0,019789 M) = 0,039579 M ≈ 0,04 M
..............

opløselighed for finkornet Ca(OH)2
0,170 g pr. 100 ml = 1,70 g pr. L
[Ca(OH)2] = (1,70 g/L)/(74,10 g/mol) = 0,022942 mol/L = 0,022942 M

[OH-] = 2*[Ca(OH)2] = 2*(0,022942 M) = 0,0458 M ≈ 0,04 M


Skriv et svar til: Calciumhydroxid opløslighedsprodukt (beregning af teoretisk pH)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.