Fysik

HÆLP..HASTER VIRKELIG MEGET !!!!!

15. april 2009 af Googles (Slettet)

hej jeg sidder med en fysik opg. som jeg ikke vide hvad jeg skal gøre!! PLZ. help!

opg. lyder sådan:

En cyklist kører med farten 20 km/h og bremser hurtigt op, så han kommer til at holde stille. Under opbremsning afsættes den kinetiske energi som varme i baghjulets nav og i dækket. Vi tænker os, at 75% af energien afsættes i navet, og at dette har massen 0,20 kg og bestå af jern (varmefylde af jern er 452 j/kg*0C). cyklist og cyklen vejer til sammen 81 kg.

- hvor meget stiger navets tempr. under opbremsningen?

-hvor stor bliver tempr.stigningen, hvis nedbremsningen sker fra den dobbelte hastighed?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: 75% af cyklens kinetiske energi går til opvarmningen.


Svar #2
15. april 2009 af Googles (Slettet)

hmm, forstå ikke helt hvad du mener med det, tror ikke det har noget med spm. at gøre,eller gøre det????


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. april 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Det har det skam. Start med at udregne cyklens og cyklistens kinetiske energi.


Svar #4
15. april 2009 af Googles (Slettet)

så dvs. at cyklens Ekin= ½*0,20kg*(20km/h)????????????   og cyklistens Ekin: ½*81kh*(20kg/h)2 ???? er det sådan jeg skal gøre??? er blivet forvirret nu:(


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. april 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Du skal omregne km/h til m/s. Der skal regnes i SI-enheder.

Du kan desuden regne den kinetiske energi på en gang ved at bruge den samlede masse for cyklen og cyklisten.


Svar #6
15. april 2009 af Googles (Slettet)

okay, dvs. Ekin=½*81kg*(72m/s)2=209952j   men hvad skal jeg så bagefter?


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. april 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Hvis der er omregnet korrekt, ja. Og tastet korrekt ind på lommeregneren.

Denne energi er der så 75% af, der går til opvarmningen af jernet.


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. april 2009 af Daniel TA (Slettet)

Og til sidst kender du: Q=mcΔT, hvor det er ΔT du skal finde.


Svar #9
15. april 2009 af Googles (Slettet)

hvis man skal finde navets tempr, under opbremsning skal man så sige : dalta T= E/(c*m)??? hvis ja jeg få den til 1741,9 0C og det synes jeg er for stort tal!


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. april 2009 af Daniel TA (Slettet)

 Prøv at skriv hvad du har tastet ind.


Svar #11
15. april 2009 af Googles (Slettet)

jeg gøre sådan:

(75%*209951j)/100%= 157464j       (157464j)/(452J/(kg*0C)*0,20kg)=1741,90C


Brugbart svar (0)

Svar #12
15. april 2009 af Daniel TA (Slettet)

Tjah, den bliver dælme varm! Så hvad kan du lære af det? Pas på med at røre ved cyklen når du har bremset hårdt op!
Eller så kan du prøve at se om du har regnet den kinetiske energi for cyklen forkert ud.


Svar #13
15. april 2009 af Googles (Slettet)

hmm har tjekket det ser ud til at det er rigtigt!,

vil du ikke lige hjælpe mig med om hvad skal man gøre i dette opg. :

hvor stor bliver tempr.stigningen, hvis nedbremsningen sker fra den dobbelte hastighed??

skal man så sige 20km/h *2= 40 km/h og regne det hele om igen som den første opg.???


Brugbart svar (0)

Svar #14
15. april 2009 af Daniel TA (Slettet)

 Jep, du kan også regne med symboler hele vejen. Fra Ekin=½mv2 til Q=mcΔT og så få et generelt udtryk for temp. stigningen.


Brugbart svar (0)

Svar #15
15. april 2009 af kieslich (Slettet)

#6 20km/h = 5,56m/s er det ik'??


Svar #16
15. april 2009 af Googles (Slettet)

nej tror ikke , jeg tror man ganger det med 3,6 for at få km/h til m/s


Brugbart svar (0)

Svar #17
15. april 2009 af kieslich (Slettet)

20 km/h = 20*1000m/3600s = 20000/3600 m/s = 5,56 m/s. Nogen der kan finde regnefejlen :)


Svar #18
15. april 2009 af Googles (Slettet)

ja det du siger er rigtigt! fordi vi laver KM/H til M/S så skal det divideres med 3,6 ikke gange .....

t1000 tak fordi du sagde det:)  og 1000 tak også til jer andre:)


Skriv et svar til: HÆLP..HASTER VIRKELIG MEGET !!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.