Kemi

landolts forsøg. 2 spørgsmål til resultater.

26. april 2009 af katrine_aliah (Slettet)

Hej gutter.

Sidder med sidste kemi rapport i hele gymnasie forløbet, så håber på lidt hjælp.. Jeg synes, at det er ret svært nemlig det emne vi er igang med, nemlig reaktionshastighed.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2IO3- + 5HSO3- + 2H2O --> I2 + 5 SO42- + 3H3O+

 Forsøg nr             V(IO3-) / mL                      [IO3-] / M                    Δtreak / s                  v / M/s
1                             2                                         0,008 M                      71,16 s                  0,000045 M/s
2                             4                                         0,016 M                      23,40 s                  0,000137 M/s
3                             6                                         0,032 M                     16,75 s                   0,000191 M/s
4                             8                                         0,316 M                      11,31 s                  0,000283 M/s
 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jeg skal tegne den her med V(reaktionshastighed af y, samt x (koncentratoin af reaktant). Spørgsmålet lyder på: Skal forklare hvilken matematisk sammenhæng der er. 

Dernæst beregne hældningskoefficienten for linien, (som svarer til hastighedskonstanten). Det færdige hastighedsudtryk skal opskrives, dvs v som funktion af [IO3-].

Håber nogen kan hjælpe med disse 2 spørgsmål. Synes det er utrolig svært dette hjælper.

kh. Katie :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2009 af Ramses I (Slettet)

Jeg har løst opgaven i excel. Prøv lige og tjek dine tal. Jeg får ikke det samme som dig når jeg beregner i excel.

Van't Hoff metoden.

V = K*An

n = orden

K = hastighedskonstant

V = hastighed

LN V = n * LN A + LN K      ~    y = ax + b

Jeg tager LN til hastighederne V og LN til Koncentrationerne A (IO3-) og plotter LN V op ad y-aksen og LN A hen ad x-aksen i excel. Få excel til at lave lineær regression og så har du allerede nogle af svarene

Hældningskoefficient = n

Skærring med y = LN K


Svar #2
26. april 2009 af katrine_aliah (Slettet)

hmm.. jeg skal lige huske at sige, at kun har kemi på b-niveau. Jeg har aldrig hørt om Van't Hoff metoden, men jeg synes jeg kan se lidt logik i den.

Det jeg selv gjorde vare at tage V og plotte den direkte på y og tage [reaktant] og plotte direkte langs x-aksen.

Så gjorde jeg det samme igen ved graf nr. 2. V op af y, og [reaktant]^2. Så valgte jeg den graf som havde den bedste R^2-værdi. Det var når reaktanten var i 1. grad. Det må betyde at reaktanten er 1. ordensreaktant.. og kan se at du har fået reaktanten til at give 2.ordens reaktant :/

Jeg fik en forskrift, så tog jeg bare dens a-værdi og sagde at den var lige K.

............

kan se at du har gjort det med ln og som sagt fået en 2. ordens reaktant. Forstår faktisk godt hvordan du har fået det til at give en 2. ordens reaktion, selvom jeg ikke har hørt om denne metode før.

det jeg dog ikke forstår er den måde hvorpå du finder K.

Edit:

Nej, vent.. Det forstår jeg godt..

Forsåtr faktisk det hele.

Spørgsmålet er vel nu..

hvem af os har ret? Jeg har fortalt dig min fremgangsmåde i hvertfald... jeg ved ikke noget om din, så kan ikke rigtig vurdere det selv :/ Hvad mener du?

kh. Katrine


Svar #3
26. april 2009 af katrine_aliah (Slettet)

forresten..

Hvad er forskellen på at bruge din metode og min metode? Burde vi ikke stadigvæk få de samme svar?.. som sagt de er meget nyt for mig alt det her, så har ikke metaoverblikket til at kunne se hvorfor f.eks. din metode er fordelagtig.. ikke fordi jeg tvivler på at den er det.. men vil bare gerne forstå det:)

kh. Katrine

og tak for din tid forresten  


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. april 2009 af Ramses I (Slettet)

Ja som du kan se er forskellen på vores metoder meget stor. Jeg kan ikke rigtig følge din fremgangsmåde. Når man har en startkoncentration som i dette tilfælde er den rigtige betegnelse Initialhastighedsmetoden eller method of initial rates. Jeg mener at kan huske at jeg har lavet nogen opgaver af samme type og jeg har nogen andre Landolt-forsøg, der også viser at der er tale om en 2. ordensreaktion. Prøv at søge på initialhastighed og landolt både på engelsk og dansk. Det kan være det giver lidt information. Jeg kan oplyse at mine metoder kommer fra en bog: The Elements of Physical Chemistry s. 233 - 284

Håber det hjælper lidt ellers må du prøve at skrive dine metoder ned evt. i et nyt faneblad i regnearket jeg har lavet, så kigger vi på det og finder en løsning........


Skriv et svar til: landolts forsøg. 2 spørgsmål til resultater.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.