Kemi

Opgave 5.28 Rød kemi-bog

25. november 2004 af *Musse* (Slettet)
Hejsa! Håber at der er en klog person der kan give nogle hints til denne opgave. Er gået helt i stå, jeg kan ikke se hvordan jeg kan løse den, eller hvordan jeg skal komme i gang.

Opgave 5.28
I tabelværker findes følgende data for calciumphosphat:
Opløselighed i vand ved 25 grader C: 0,36 mg/100 mL.
Opløselighedsprodukt ved 25 grader C: 2*10^-29 M^5.
Der foreligger en mættet calciumphosphat-opløsning ved 25 grader C.

A) Beregn den aktuelle koncentration af Ca 2+ og den formelle koncentration af PO4 3-.
B) Beregn den aktuelle koncentration af PO4 3- i opløsningen.
C)Beregn protolysegraden for phosphationens protolyse i den mættede vandige opløsning.
D) Beregn pH i opløsningen.
E) Vis, at der ikke kan udfældes calciumhydroxid af en mættet calciumphosphatopløsning.

Håber i vil give nogle hints og gode råd...

Mvh. *Musse*

Svar #1
25. november 2004 af *Musse* (Slettet)

Jeg har siddet op prøvet lidt, og har lavet dette:

Ca3(PO4)2 --> 3Ca 2+ + 2 PO4 3-

3Ca 2+ = 3X
2PO4 3- = 2X

[Ca 2+]^3*[PO4 3-]^2 = 2*10^-29 M^5.

((3x)^3)*((2x)^2) = 2*10^-29 M^5.
108x^5 = 2*10^-29 M^5.
X= 5kvadratrod ((2*10^-29)/108).
(Det er ligesom kubikroden af tallet, bare med 5 i stedet for 3. Ved ikke hvordan man skriver det).

X=2,14*10^-6 M.

Er der nogen der ved om det er korrekt?

Mvh. *Musse*

Svar #2
25. november 2004 af *Musse* (Slettet)

Undskyld!
X= 7,14*10^-7 M

[Ca 2+] = 7,14*10^-7 * 3 = 2,14*10^-6 M.


Hvordan kan jeg så finde den formelle koncentration af PO4 3-?
Og
C) [PO4 3-] = 7,14*10^-7 M * 2 = 1,43*10^-6 M.

Svar #3
25. november 2004 af *Musse* (Slettet)

Det er B) [PO4 3-]= ... osv.

Svar #4
25. november 2004 af *Musse* (Slettet)

Er der ikke nogen de rkan hjælpe? Jeg sidder fast? Mine resultater passer ikke?!

Mvh. *Musse*

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. november 2004 af frodo (Slettet)

problemet er, at du skal beregne den AKTUELLE koncentration af Ca2+.. som er lig den formelle, da denne ion ikke protolyserer.


Og den formelle koncentration af PO4^2-

den formelle kan du bare aflæse ifølge reaktiponsskemaet, hvor c(Ca2+)=2c(CaPO4)

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. november 2004 af frodo (Slettet)

i ovensående har jeg lige set, at der er anvendt forkerte koefficienter. Det må du lige rette til.

Svar #7
26. november 2004 af *Musse* (Slettet)

Men er det helt forkert det jeg har gjort?

Jeg kan ikke lige se hvordan jeg ellers kan komme videre med opgaven.

Mvh. *Musse*

Brugbart svar (0)

Svar #8
26. november 2004 af frodo (Slettet)

Problemet er, at PO4^2-, eren base,ogkan protolysere. Derfor skal du regneden aktuelle ud fra Opløselighedsproduktet

Ca2+ protolyserer ikke, og du kan derfor sige, at den aktuelle koncentration er lig den formelle.

Du finder [Ca2+] ved hjælp af oplysnigerne om hvor meget der kan opløses.

Du kan ikke kalde Ca2+=2x, og derved få PO4^3- for 3x, pga ovennævnte protolyse.

Svar #9
27. november 2004 af *Musse* (Slettet)

Nu har jeg sidder og forsøgt at regne ud fra opløseligheden, men nu får jeg [Ca2+] = 1,12 M
Og det er vel helt forkert?
Jeg kan slet ikke finde ud af det lige nu.

*Musse*

Skriv et svar til: Opgave 5.28 Rød kemi-bog

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.