Kemi

pH af 4M NaOH Kan nogen hjælpe?

29. april 2009 af Roan (Slettet)

Jeg ved jeg kan bruge formlen pH + pOH = 14,00 når det er en stærk base.

Det vil sige pH = 14,00 - pOH. Men når jeg regner pOH ud som pOH = -log(x * cB) så bliver det -log(1 * 4) = -0.602. Så fortegnet passer ikke. Jeg får pH = 14 - -0.602?

Kan i hjælpe mig med hvor jeg går galt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. april 2009 af mathon

pOH = -log(1 * cb)            NaOH er 100% dissocieret i vandig opløsning


Svar #2
29. april 2009 af Roan (Slettet)

Men når jeg sætter tallene ind så bliver t pOH = -log(1 * 4) og det får jeg til -0.602. Det vil sige når jeg så bruger formlen pH + pOH = 14, så står der pH = 14 - -0.602, som vil blive 14 + 0.602?


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. april 2009 af frodo (Slettet)

og hvad er der galt i det? pH kan sagtens være over 14, og er det i dette tilfælde.


Svar #4
29. april 2009 af Roan (Slettet)

Hvordan kan det passe når pH kun går til 14?


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. april 2009 af mathon

...hvis du forestiller dig 1 liter
af en vandig opløsning af en meget stærk syre,
så stærk, at samtlige H2O-molekyler
reagerer til OH-

har du

[OH-] = [H2O]før = 55,5 M

hvoraf

pOH = - log([OH-]) = - log(55,5) = -1,74429

ved 25°C

pH = 14 - (-1,74429) ≈ 15,7

hvilken grænse ikke er overskredet med
pH = 14,6

............
n(H2O)før = m/M = (V*d)/M = (1 L)*(1000 g/L)/(18,02 g/mol) ≈ 55,5 mol
[H2O]før = (55,5 mol)/(1 L) = 55,5 M


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. april 2009 af ckamman

jeg vil bare spørge i denne tråd:

Hvad er forklaringen på, at man ikke kan lave en opløsning som har en pH-værdi på 16 eller derover? og hvorfor kan den ikke blive under -2?


Svar #7
29. april 2009 af Roan (Slettet)

Tak for gode og hurtige svar -

Roan


Brugbart svar (1)

Svar #8
30. april 2009 af Larsendrengen (Slettet)

# 6

Det har mathon faktisk givet dig et ganske præcist svar på i #5


Brugbart svar (1)

Svar #9
30. april 2009 af mathon

rettelse til #5's 2. linje
meget stærk syre → meget stærk base


Brugbart svar (1)

Svar #10
30. april 2009 af mathon

...hvis du forestiller dig 1 liter
af en vandig opløsning af en meget stærk syre,
så stærk, at samtlige H2O-molekyler
reagerer til H3O+

har du

[H3O+] = [H2O]før = 55,5 M

hvoraf
ved 25°C

pH = - log([H3O+]) = - log(55,5) = -1,74429 ≈ -1,7

hvorfor
ingen vandig opløsning
har pH under -1,7


Skriv et svar til: pH af 4M NaOH Kan nogen hjælpe?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.