Matematik

cirkel og prabler

02. maj 2009 af richgirl (Slettet)

hej

Jeg har en cirkels ligning og skal vha. cas indtegne den. opgaven har alleredefået omskrevet cirkelligningen, hvor y fremstilles som to udtryk i x. Jeg skal så forklare omskrivningen:
så er der noget jeg ikke helt forstår hvorfor de har omskrevet som de har:

(x-8)^2 + (y-12)^2 = 50 ⇔  (y-12)^2 = 50 - (x-8)^2     ⇔   y - 12 = ± √(50 - (x-8)^2)   ⇔ 

y = 12 ± √(50 - (x-8)^2)

Det jeg ikke helt forstår er, hvorfor der kommer til at stå ± før kvadratroden: y - 12 = ± √(50 - (x-8)^2) ??? Jeg ved godt, at når man tegner det ind i en graf får man to parabler, hvor den ene vender opad og den anden vender nedad, men som sagt er det ind i omskrivningen jeg ikke rigtig forstår hvorfor de skriver ? eller - ????


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. maj 2009 af kieslich (Slettet)

Når man tager kvadratroden på begge sider af en ligning skal man sætte ± på den ene side. Eksempel x2 = 16 har jo løsningerne x = ±√(16) = ±4, altså x =4 eller x = -4.

Når du tegner funktionerne får du ikke to parabler, men to halvcirkler, der tilsammen giver en cirkel.

Hvilket cas bruger du? de fleste kan man tegne cirkler.


Svar #2
02. maj 2009 af richgirl (Slettet)

Jeg bruger TI-interactive og den kan ikke tegne cirkler (ellers kan jeg ikke finde ud af det). men er halvcirkler ikke parabler???

for i opgaven fremgår også at jeg skal gør rede for hvilke kurver, ligningerne fremstiller???


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. maj 2009 af kieslich (Slettet)

Halvcirkler er bare halvcirkler, ikke parabler. Åben TI, åben grafvinduet, lige over mellemrummet mellem *Formet* og *Tabel* er der en cirkel. Klik og indtast centrum og radius. så er den der.


Svar #4
02. maj 2009 af richgirl (Slettet)

Jeg går under "insert" så "Graf" så er der forskellige muligheder:

y=
x-y function
parametric
polar
statistical plot
 

Jeg ved ikke hvilke af dem jeg skal vælge???


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. maj 2009 af kieslich (Slettet)

Vælg 'Y=', så du får grafvinduet frem. og brug #3


Svar #6
02. maj 2009 af richgirl (Slettet)

ok... TUSIND tak for hjælpen:) har fundet den...


Skriv et svar til: cirkel og prabler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.