Fysik

Lydens Hastighed i Resonansrør

08. maj 2009 af SørenJS (Slettet)

Hej.

Jeg er ved at lægge sidste hånd på en fysikaflevering om bestemmelse af lydens hastighed i et halvåbent resonansrør. Jeg er i midlertidig kommet i tvivl om noget.Jeg kan ikke komme på et godt argument for, at hældningskoefficienten jeg har fået ved at lave lineær regression med længden af resonnansrøret, som funktion af (2n-1)/4 er 34,08 cm, hvilket er giver 340 m/s når man sætter den ind i bølgelærens grundligning, som værende bølgelængden.

Det jeg er i tvivl om er sådan set, hvordan det kan være, at det ikke er en halv bølgelængde, som hældningskoefficienten viser, der er jo en halv bølgelængde mellem knudepunkterne. Kunne nogle give en hurtig forklaring?

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. maj 2009 af kieslich (Slettet)

Du får resonans når længden af røret er 1/4*λ, 1/4*λ + 1/2*λ, 1/4*λ + 2*1/2*λ,  osv. Sammenhængen mellem rørets længde L og bølgelængden bliver L = (2n-1)/4*λ  ⇔  L = λ*(2n-1)/4. sammenlignes med y= a*x kan du se at når du har L på y-aksen, og  (2n-1)/4 på x-aksen så må hældningen være λ.


Svar #2
08. maj 2009 af SørenJS (Slettet)

Ah, fantastisk! Mange tak for hjælpen.


Skriv et svar til: Lydens Hastighed i Resonansrør

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.