Kemi

opgave 2 - august 1997

30. november 2004 af *E* (Slettet)
Hej..
Er gået helt død i denne her opgave, så håber nogle vil hjælpe:

2MnO4-(aq) + 10Br-(aq) + 16H+(aq) --->
2Mn2+(aq) + 5Br2(aq) + 8H2O(l)

opløsningen rystes herefter med lidt heptan. Der fremkommer et tydeligt tegn på, at der er dannet Br2.

Forklar, hvorfor man benytter heptan til at påvise det dannede Br2?

Øh, det er så her jeg går død... Har jeg virkelig ingen ide om hvor jeg skal finde ud af det henne? Det går måske sammen med Br2 og danner et eller andet?
Håber nogen vil hjælpe!!!

mvh
*E*

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2004 af frodo (Slettet)

Br2 er et upolært molekyle, og derfor opløseligt i heptan..

Brugbart svar (0)

Svar #2
30. november 2004 af frodo (Slettet)

Br2 er et upolært molekyle, og derfor opløseligt i heptan..

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. november 2004 af frodo (Slettet)

Br2 er et upolært molekyle, og derfor opløseligt i heptan..

Brugbart svar (0)

Svar #4
30. november 2004 af tante_toffee (Slettet)

hvis du har myginds bøger (kemi2000) er der et eksempel på præcist dit spørgsmål i starten af afsnittet om polære opløsningsmidler (eller noget der ligner), ellers så slå brom op i stikordsregistret...

Svar #5
30. november 2004 af *E* (Slettet)

Ah, havde slet ikke tænkt i de retninger! Troede at det KUN var heptan der kunne bruges i denne sammenhæng, men kan godt se nu, at det ikke er det spørgsmålet siger...

Mange tusind tak for hjælpen begge to - det var rigtigt dejligt :)

Svar #6
30. november 2004 af *E* (Slettet)

Hej igen...

Har lige endnu et spørgsmål til samme opgave!

Der afvejes 289 mg af pulveret (ukendt!), som opløses i vand. Ved en titrering finder man frem til, at der skal bruges 24,9 mL 0,100 M AgNO3, for at bundfælde alle Br- og I- efter reaktionsskemaerne:

Ag+(aq) + Br-(aq) --> AgBr(s)

Ag+(aq) + I-(aq) --> AgI(s)

Beregn massen af NaBr og massen af NaI i den afvejede mængde af pulveret.

Øh, ja, men hvordan. Kan selvfølgelig finde n(AgNO3)= 2,49 mmol. Men kan jeg så udfra det finde stofmængden af henholdsvis I og Br? hvis, ja, er n(I) = n(Br) = 1/2 * n(AgNO3)?
Men det kan vel ikke være rigtigt, vel?

Håber nogen vil hjælpe igen...

Svar #7
30. november 2004 af *E* (Slettet)

Hmm, slet ingen?

Så evt. nogen der kan give mig facit, så jeg på den måde kan regne mig frem til det?

Skriv et svar til: opgave 2 - august 1997

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.