Fysik

Afstand..

13. maj 2009 af lalida (Slettet)

Grundet sygdom er jeg ret forvirret om min lektie til imorgen i fysik, eftersom det er noget, der ikke er i vores nuværende bog.

Derfor kunne jeg godt tænke mig en forklaring og hjælp til at løse disse to opgaver?

Vedhæftet fil: afstand til galakse.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2009 af Daniel TA (Slettet)

Kan du ikke skrive opgaven ind, jeg kan ikke åbne filen.


Svar #2
13. maj 2009 af lalida (Slettet)

Kein Problem :).

"I spektret fra en galakse i stjernebilledet Store Bjørn har man observeret en spektrallinje med bølgelængden 414,12nm. Denne spektrallinje stammer fra calcium og har laboratoriebølgelængden 393,37nm.

a) Beregn galaksens nuværende hastighed væk fra os.

b) Beregn den nuværende afstand til galaksen.

Oplysning: Hubble-konstanten H0 = 71 km/s/Mpc = 21 km/s/Mlysår =2,3•10-18 1/sek=7,2•10-11 1/år


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. maj 2009 af Daniel TA (Slettet)

Benyt at z=v/c=(λ0-λ)/λ0

Tjek lige det sidste med bølgelængderne..

Brug også Hubbles lov. v=H0r


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#2:

Ad a) Brug Dobblereffekten i den ikke-relativistiske form.

Ad b) Beregn rødforskydningen og brug denne til at finde afstanden.


Svar #5
13. maj 2009 af lalida (Slettet)

Passer dette:

a)
Vgalakse = z*C
V= hastigheden
z= rødforskydningstallet
C = lysets hastighed

Rødforskydningstallet = z= (λ1-λ2)/λ2

Ved indsættelse fås:
z = (414,12nm - 393,37nm)/393,37nm = 0,0527nm

Vgalakse = 0,0527nm * 300.000km/s = 15.810km/s
 


Svar #6
13. maj 2009 af lalida (Slettet)

Mht b) har jeg kigget på Hubbles lov:

V*t = r

Men jeg ved ik, hvad t er? :)


Skriv et svar til: Afstand..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.