Matematik

Basisskiftematrix - check min fremgangsmåde

17. maj 2009 af mathjælp (Slettet)

Fortsættelse af www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx

Jeg opskriver matricen for hhv. a og b, hvilket giver

a = (1,1,1\\ 0,1,1 \\ 0,0,1) (\\ angiver ny linje)

og

b = (1,1,1\\ 0,2,2 \\ 1,1,2)

Så skal jeg løse matrixligningen

a = M * b  <=> M = a *b^-1

hvor M er basisskiftmatricen.

Jeg får

M = (2,0,0 \\ 0,3/2,0 \\ -1,0,1)

Kan det passe? Hvordan efterchecker jeg resultatet?

Mange tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. maj 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Gang din matrix M på hver af dine basisvektorer fra a. Du skal gerne få basisvektorerne for b ud.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. maj 2009 af peter lind

Jeg har desværre været optaget, så jeg ikke har fået set det her tidligere.

#0. Nej. Hvad mener du med den inverse til en vektor?

Du skal som nævnt finde tij

. b1=t11*a1+t12*a2+t13*a3

  b2=t21*a1+t22*a2+t23*a3

  b3=t31*a1+t32*a2+t33*a3

Hver af disse ligninger giver når du indsætter de givne vektorer 3 ligninger med 3 ubekendte, den første i t11, t12, t13. Da a1 er den eneste der har en komponent i førstekoordinaten bestemmes ti1 reelt uafhængig af de andre. Specielt er t11=1.

En vektor v udtrykt ved b vektorene er v=x1*b1+x2*b2+x3*b3 Indsætter ligningerne ovenfor får du 

v = x1*(t11*a1+t12*a2+t13*a3)+x2*(·t21*a1+t22*a2+t23*a3)+x3(t31*a1+t32*a2+t33*a3) =
 

(t11*x1+t21*x2+t31x3)a1+ ( t12x1+t22*x2+t31*x3)a2+(t13*x1+t23x2+t33x3)a3

Første koordinaten i a basis er så t11*x1+t21*x2+t31*x3 og tilsvarende for de andre. Det skal du så have omsat til en matrixtransformation


Svar #3
17. maj 2009 af mathjælp (Slettet)

#2 Tak, jeg kigger lige på det.

Hvis en matrix er regulær, dvs. hvis dens determinant er forskellig fra 0 (hvilket både a og b er), så kan man finde den inverse b^-1 ved at løse totalmatricen b|I (hvor I er enhedsmatricen) og gauss eliminere, så enhedsmatricen står på venstresiden, mens den inverse matrix står på højresiden.

Ok, det var meget rodet formuleret. Prøver din fremgangsmåde i stedet.


Svar #4
17. maj 2009 af mathjælp (Slettet)

Ok... jeg må sige jeg er lidt forvirret over alle de forskellige variabler.

Kan det passe at matricen bliver noget a la

t11 t12 t12

t21 t22 t23

t31 t32 t33

?

Eller er jeg helt galt på den (og det er jeg nok)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. maj 2009 af peter lind

bi er jo vektorer ikke matricer. Hvis du ganger en matrix med første række (m11, m12,m13) med vektorsøjlen (x1, x2, x3) får du m11*x1+ m12*x2+ m13*x3, hvilket er førstekoordinaten i den transformeret vektor. Sammenligner du med #2 får du  m11 =t11, m12=t21 og m13=t31


Skriv et svar til: Basisskiftematrix - check min fremgangsmåde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.