Kemi

lidt forskelligt

27. maj 2009 af Patricia01 (Slettet)

Ligevægtskonstanten kc for ligevægten

H2(g) + CO2(g) <--> H2O(g) + CO(g)

har ved 720ºC værdien 1,6.

I en beholder på 100L findes ved 720ºC 0,50mol hydrogen og 1,00 mol carbondioxid i blanding med 1,50 mol vand og 2,00 mol carbonmonoxid.

a) Beregn reaktionsbrøken Yc

b) I hvilken retning forløber reaktionen? hvorfor?

c) Beregn stofmængden for hver af de fire gasser i beholderen, når ligevægten har indstillet sig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. maj 2009 af mathon

Yc = (n(H2O)/V)*(n(CO)/V)/((n(H2)/V)*(n(CO2)/V)) = n(H2O)*n(CO))/((n(H2)*n(CO2)) =

(1,50 mol)(2,00 mol)/(0,50 mol)*(1,00 mol) = 6,0

a)
Yc > Kc = 1,6 hvorfor

b)
H2(g) + CO2(g) <--> H2O(g) + CO(g) forskydes mod venstre på vej mod ligevægt

c)
                                                     H2(g)    +   CO2(g)  <-->   H2O(g)    +    CO(g)
startkoncentrationer M                     0,0050        0,01               0,015            0,02
ligevægtskoncentrationer M            0,0050+x     0,01+x           0,015-x          0,02-x

i ligevægt ved 720°C


[H2O]*[CO]/([(H2]*[CO2]) = Kc = 1,6

(0,015-x)*(0,02-x)/((0,0050+x)*(0,01+x)) = 1,6 og 0<x<0,015 med løsningen

x = 0,00359722

stofmængder i ligevægt:

n(H2(g)) = ((0,0050+x) mol/L)*(100 L)     = 0,85972 mol
n(CO2(g)) = ((0,01+x) mol/L)*(100 L)      = 1,35972 mol
n(H2O(g)) = ((0,015-x) mol/L)*(100 L)     = 1,14028 mol
n(CO(g)) = ((0,02-x) mol/L)*(100 L)        = 1,64028 mol


Skriv et svar til: lidt forskelligt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.