Matematik

eskponentiel vækst og logaritmer

05. juni 2009 af Fenerb (Slettet)

jeg har fået en opgave der lyder såadan: " du skal gøre rede for forskriften for en eksponentiel funktion, herunder vise hvordan man kan bestemme forskriften ud fra to punkter på grafen"

Hvordan skal jeg gøre det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2009 af Rasmus_Hedegaard (Slettet)

En eksponentiel funktion har formen y=b*a^x. Givet to punkter (x_1,y_1) og (x_2,y_2) på grafen for denne funktion, har du, at

y_1=ba^(x_1)

og

y_2=ba^ (x_2),

så ved division af disse to udtryk fåes

y_1/y_2 = a^(x_1-x_2), så ved at udrage den (x_1-x_2)'te rod på begge sider får du et udtryk for a.

Nu kan du finde b på samme måde som for den lineære funktion.


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. juni 2009 af mathon

y = b*ax

log(y) = log(b) + log(ax) = log(a)*x + log(b)

log(y) = log(a)*x + log(b)

Y = Ax + B som har en retlinjet graf i en enkeltlogaritmisk afbildning

hvorfor
A = log(a) kan aflæses - er hældningskoefficient for linjen
og
a beregnes af
a = 10A

og
B = log(b) kan aflæses i punktet (1,log(b))
og
b beregnes af
b = 10B


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juni 2009 af peter lind

Den eksponentielle funktion er y=a*ekx. kender du punkterne  (x1,y1) og x2,y2) kan du sætte det ind i ligningen, hvilket giver

y1=a*ekx1

y2=a*ekx2

Ligningerne løses nemmest ved at dele de 2 ligninger med hinanden. Derved går a ud


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. juni 2009 af mathon

der eksisterer ikke en (x_1-x_2)'te rod med mindre x_1-x_2 er positiv og hel
men
du kan

beregne a
ved at opløfte (y1/y2) i 1/(x1-x2)'te

a = (y1/y2)1/(x1-x2)  = (y2/y1)1/(x2-x1)
 


Skriv et svar til: eskponentiel vækst og logaritmer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.