Matematik

nulpunkt, toppunkt, rødder

06. juni 2009 af quartz (Slettet)

Hej,

Er der evt. nogle der på pædagogisk vis kunne forklare mig hvad nulpunkter, toppunkter og rødder er, og hvad forskellen på dem er, når det gælder andengradspolynomium?

Altså jeg vader sku i det hele, *s* beklager sproget :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2009 af Diana_J (Slettet)

Et andengradspolynomium er af formen ax2 + bx + c. Nulpunkterne (som er det samme som rødderne) er de x-værdier, for hvilke ligningen ax2 + bx + c = 0 går op. Hvis du plotter andengradspolyniumet (y = ax2 + bx + c), så er nulpunkterne/rødderne der hvor grafen skærer x-aksen (dvs. der hvor y = 0). 

Toppunktet for et andengradspolynomium er der, hvor dets hældning er nul (dvs. hvor den afledede 2ax + b = 0). Sagt på en anden måde: er dit polynomium U-formet, er toppunktet dets minimum, og er dit polynomium ∩-formet, er toppunktet dets maximum. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. juni 2009 af mathon

andengradspolynomiet
f(x) = y = ax2 + bx + c, a≠0

"nulpunkter" er
parablens skæringspunkter med x-aksen (d≥0)

toppunkt
hvis
    parablen vender grenene opad, er det parablens "laveste" punkt
    parablen vender grenene nedad, er det parablens "højeste" punkt

rødder
de/den x-værdi(er), der opfylder
0 = ax2 + bx + c
som beregnes af løsningsformlen (d≥0)


Svar #3
07. juni 2009 af quartz (Slettet)

 vil det så sige, at når man regner diskriminanten ud, så finder man nulpunkter, mens toppunkter findes ved hjælp af:  T= - (b/2a)?

Jeg skal nemlig i min opgavebesvarelse inddrage diskriminanten, mens jeg redegøre for 2.gradspol graf, toppunkt og rødder..

Kan jeg inddrage diskriminanten ved at sige: nulpunkter er parablens skæringspunkter med x-aksen, som jeg finder ved brug af diskriminanten. Altså, er d > eller d=0, så har parablen enten 1 eller 2 nukpunkter, mens hvis d<0, så har parablen ingen nulpunkter..

Er det korrekt formuleret? :/

Så dvs. rødderne udgører nulpunkterne, agtig? For at finde de 'steder' hvor parablen skærer x-aksen, så bliver man nødt til at regne rødderne ud?


Skriv et svar til: nulpunkt, toppunkt, rødder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.