Matematik

Bevis for en parabels toppunkt - b/c niveau

16. juni 2009 af helloworld382 (Slettet)

Hej.

Jeg skal bruge et bevis for parablens toppunkt, men jeg kan simpelthen ikke finde et der ikke indeholder differentialregning, eller andet jeg ikke har lært endnu.

Har matematik på B-niveau og går i 1.g

På forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. juni 2009 af MN-P (Slettet)

En parabel (y=ax2+bx+c) er symetrisk omkring en lodret linie gennem toppunktet.

Den har to skæringspunkter med vandrette linier, f.eks x-aksen, hvor y er 0

Rødderne fås ved hjælp af løsningsformlen for en andengradsligning

de er (-b +√(b2-4ac))/2a og (-b-√(b2-4ac))/2a

symmetriaksen ligger midt mellem disse punkter og x-vardien kan fås ved at tage gennemsnittet af værdierne

[(-b +√(b2-4ac))/2a + (-b-√(b2-4ac))/2a]/2 =     fællesnævner 2a*2

(-b +√(b2-4ac))+ (-b-√(b2-4ac))/4a=                 hæver parenteserne

-b +√(b2-4ac) -b-√(b2-4ac)/4a=                         √ går ud med hinanden

-b-b/4a=-b/2a

x=-b/2a    indsættes i y=ax2+bx+c

og y udregnes



Brugbart svar (0)

Svar #2
17. juni 2009 af goathunter (Slettet)

jeg har fundet på et som er ret simpelt:

Hvis vi starter med at kigge på den mest simple parabel y = ax2 . Hvis a er positiv og da x2 altid er positiv og kun 0 når x = 0 er y større end 0 for alle x som ikke er 0, og 0 hvis og kun hvis x = 0. Der er altså minimum i x = 0. Hvis a er negativ er y altid negativ undtagen når x er 0 og y = 0 når x = 0. Der er altså maksimum når x = 0. Parablen har altså toppunkt i (0,0). Jeg forskyder nu denne parabel en afstand h hen langs x-aksens positive retning, så alle punkter på parablen kommer stykket h længere hen ad x-aksen, altså også toppunktet. Den forrige parabel var mængden af punkter (x,y) der opfyldte ligningen y=ax2 og den nye parabel er så punkterne (x+h,y) hvor der om y og x stadig gælder y=ax2. Hvis jeg nu sætter x+h = z så får vi at den nye parabel er punkterne (z,y) hvor y=a(z-h)2 men hvad vi kalder variablerne er ligemeget så jeg kan nu kalde z for x igen. Den forskudte parabel med toppunkt i (h,0) evisr altså punkterne (x,y) hvor y=a(x-h)2. Jeg vil nu forskyde denne parabel opad langs y-aksen med en afstand k. Den nye forskudte parabel er altså punkter (x,y+k) hvor (x,y) opfylder y=a(x-h)2 jeg sætter nu y+k = z så parablen er punkterne (x,z) hvor       z-k=a(x-h)2 hvilket medfører z = a(x-h)2 + k. Jeg ændrer nu variable navnene tilbage så vores parabel er punkterne (x,y) som opfylder y=a(x-h)2 + k. Dette er parablen y=ax2 men forskudt med h langs x-aksen og k langs y-aksen, dvs toppunktet som før var i (0,0) er nu i (h,k) denne information skal nu bruges.

Parablen y=a(x-h)2 + k = a(x2+h2-2xh) + k = ax2 + ah2 - 2ahx + k = ax2 - 2ahx + k + ah2    har toppunkt i (h,k) og hvis vi nu sætter b = -2ah og c = k + ah2  har vi at y = ax2 + bx + c altså den normale form, og den har stadig toppunkt i (h,k) og vha. b = -2ah får man at h = -b/(2a) og vha. c = k + ah2 får man k = c - ah2 = c - a(-b/(2a))2 = c - ab2/(4a2) = (4a2c - ab2)/(4a2)= -a(b2-4ac)/(4a2) = -(b2-4ac)/(4a) = -d/(4a)      hvor d er diskriminanten altså d = b2 - 4ac

Der var toppunkt i (h,k) og jeg har lige fundet h = -b/(2a) og k = -d/(4a) så der er toppunkt i (h,k) = (-b/(2a) , -d/(4a))  :D

Det hjælper måske at tegne nogle skitser til første del.


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. juni 2009 af goathunter (Slettet)

Svar #1 antager at 2.gradsligningen har 2 rødder hvilket ikke er et generelt resultat, det gælder kun for de parabler som skærer x-aksen 2 gange og er derfor ikke et fuldstændigt bevis. Det kan dog rettes til hvis man siger at for alle parabler y = ax2 + bx + c findes der en linje y = k som skærer parablen to steder så

k = ax2 + bx + c har to løsninger dvs. 0 = ax2 + bx + c - k har to rødder. Tager man gennemsnittet af disse to får man også x = -b/(2a). Dette er væsentligt kortere end mit bud!


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. juni 2009 af MN-P (Slettet)

#3

Læs teksten igen

Der stårr skæring med vandrette linier f.eks x-aksen

Det kan da godt være du synes dit bud er kortere, du er bare ikke så grundig.

Du skriver kort hvordan det kan gøres, jeg har taget udregningerne med. Det mener jeg man bør gøre i et bevis. Du blev kun halvfærdig.

ennesker er forskællige og deres udtryksmåde er det også. Det har ikke noget med kvalitet at gøre.


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. juni 2009 af mathon



Brugbart svar (0)

Svar #6
17. juni 2009 af mathon

se
 


Skriv et svar til: Bevis for en parabels toppunkt - b/c niveau

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.