Fysik

Beregne hastighed på cykelstyrt

18. juli 2009 af friddy1234 (Slettet)

Hejsa.
Jeg har siddet og tænkt lidt på om man kan beregne en cirka hastighed på cyklen med udelukkende disse oplysninger:
En cyklist kører ind i noget der får cyklen til at stoppe brat. Føreren bliver kastet af og flyver flyver x-antal meter.

Kan jeg ud fra de informationer beregne en ca. hastighed på cyklen? Jeg tænker på bare at bruge den simple formel for at slippe en genstand fra x-antal meter - men den kan jeg ikke huske..
Endvidere forestiller jeg mig at deaccelerationen kan beregnes med tyngdeaccelerationen (-9,82 m/s^2)
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juli 2009 af MN-P (Slettet)

Det kan godt lade sig gøre at beregne hastigheden ud fra de givne oplysninger, men det bliver vanskeligt, da mange faktorer er usikre.

Ser man på personen, når han flyver over styret, udfører han den sidste del af en kasteparabel. Faldtiden kan beregnes ud fra formlen s=1/2*g*t2 hvor s er højden over jorden (styrhøjden) og g er tyngdeacclerationen, t er faldtiden.

Flyvelængden/faldtiden vil være hastigheden lige inden cyklen standses.


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. juli 2009 af peter lind

Du kan finde cyklistens starthastighed ved faldet hvis du også har højden han falder fra. Cyklisten fald i lodret retning er s=½gt2. Heraf kan du finde hvor lang tid faldet varer. Den strækning x som han har bevæget sig er givet ved x=v*t. Heraf kan du så finde cyklistens farthastighed ved faldet. Hvis du også vil have cyklistens hastighed inden styrtet skal der lidt yderligere oplysning til, som sikkert kan findes erfaringsmæssigt.


Svar #3
18. juli 2009 af friddy1234 (Slettet)

Okay fedt, tak for svar :)

Men hmm, umiddelbart er jeg ikke helt med. Det måvære for længe siden jeg har siddet og nørklet med den slags :(

Nå hva. Men hvis vi sætter nogle gennemsnitlige tal ind for en voksen, kan I så sætte formlerne op?
Højden over styret kan sættes til 1,5meter...

Har omskrevet formlen for faldtiden: t^2 = s / (½ * g).
Når jeg regner det ud får jeg t = 0,55 (?)

Hmm, jeg er lige stået af cyklen...

Jeg er jo på udkig efter cyklens fart lige inden "sammenstødet". Men den er vel den samme som personens starthastighed i faldet. Så det ændrer vel ikke noget.

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. juli 2009 af MN-P (Slettet)

Din antagelse om at cyklens fart er den samme som personens fart, når har er "stået af" er den samme.

Tiden er altså 0,55 sekunder.

Hvis han flyver l meter på denne tid er

Hastigheden =l/0,55 m/s = 1/0,55 *60*60/1000 km /t


Skriv et svar til: Beregne hastighed på cykelstyrt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.