Fysik

universets udvidelse

15. august 2009 af what333 (Slettet)

Som nævnt, foregår universets udvidelse ikke med konstant fart. Det betyder, at afstanden mellem to galakser er en meget indviklet funktion af universets alder. Hvis vi ser på to galakser, der i dag ligger 1 mio. lysår fra hinanden, så viser de seneste observationer, at deres afstand r til tiden t efter Big Bang er givet ved

r = 0,452(e^0,0929*t - e^0,0929*t)^2/3

Her måles afstanden r i millioner lysår og tiden t siden Big Bang i milliarder år.
• Beregn afstanden mellem de to galakser 2 mia. år og 8 mia. år efter Big Bang.
• Beregn afstanden mellem de to galakser 13,7 mia. år efter Big Bang (dvs. i dag). Får du et fornuftigt resultat?
 


Svar #1
15. august 2009 af what333 (Slettet)

HÆLP SØGES


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. august 2009 af kieslich (Slettet)

#0

r = 0,452(e^0,0929*t - e^0,0929*t)^2/3    ???????

Her måles afstanden r i millioner lysår og tiden t siden Big Bang i milliarder år.
• Beregn afstanden mellem de to galakser 2 mia. år og 8 mia. år efter Big Bang.
• Beregn afstanden mellem de to galakser 13,7 mia. år efter Big Bang (dvs. i dag). Får du et fornuftigt resultat?
 

Det er vel bare at sætte først 2 ind, så 8 og til sidst 13.7. Men du har skrevet funktionen forkert op.


Svar #3
15. august 2009 af what333 (Slettet)

Men jeg har skrevet det på min lommeregner, og den siger at det er et stort tal.

og hvor skal jeg sætte 2 og 8 og 13,7?

inde i ligningen, men hvor?


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. august 2009 af kieslich (Slettet)

#0

r = 0,452(e^0,0929*t - e^0,0929*t)^2/3

Her måles afstanden r i millioner lysår og tiden t siden Big Bang i milliarder år.
• Beregn afstanden mellem de to galakser 2 mia. år og 8 mia. år efter Big Bang.
• Beregn afstanden mellem de to galakser 13,7 mia. år efter Big Bang (dvs. i dag). Får du et fornuftigt resultat?
 

Afstand efter 2 mia. år:  r =0,452(e^0,0929*2 - e^0,0929*2)^2/3, altså 2 ind på t's plads. Men som der er skrevet giver resultatet 0. Du må have lavet en taste fejl.


Svar #5
16. august 2009 af what333 (Slettet)

tak skal du have, jeg kan godt se min fejl :)


Skriv et svar til: universets udvidelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.