Kemi

Fehling's væske hvad gør Kobberet i reaktionen

17. august 2009 af Merit-HB (Slettet)

Reaktionen i bogen står skrevet som følgende:

R-CHO + 2Cu2+ + 5OH-  -> R-COO- + Cu2O(s) + 3H2O

hvoraf aldehydet først bliver oxideret til R-COOH i den basiske opløsning omdannes til R-COO-. Der skrives videre i bogen eventuelt kan Cu2+ reduceres helt ned til frit kobber.

Det jeg ikke forstår er Hvad er Kobberets rolle i reaktionerne i Fehlingsvæske. Når R-CHO bliver oxideret til R-COOH så har det da intet at gøre med Cu2+ har det? R-CHO bliver tildelt et ekstra O som kun kan komme fra OH-.

Til sidst bliver R-COOH til R-COO- , denne gang fjernes der et H, R-COOH er en syre, det bliver blandet med OH- som er en base og de reagerer som syre-baser nu skal og gør, men endnu engang hvad har det at gøre med Cu, hvornår begynder Cu2+ at spille ind i den reaktion det forstår jeg simpelthen ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. august 2009 af desert_eye (Slettet)

Cu(II) bliver reduceret til Cu(I) og aldehydet oxiderer til carboxylsyre. Grunden til du har OH- er fordi reaktionen skal foregå i en basiskopløsning.


Svar #2
17. august 2009 af Merit-HB (Slettet)

Cu2++e- -> Cu+

R-CHO -> R-COOH

Du fortæller mig at Cu2+ bliver reduceret dvs, den modtager en elektron, men R-CHO -> R-COOH afgiver da ikke nogen elektron gør den? jeg tror jeg ikke helt forstår hvornår elektronafgivelsen foregår i denne oxidering  af R-CHO -> R-COOH - Jeg kan ganske enkelt ikke se relationen imellem Cu2+ reduktion og hvor elektronen kommer fra.

Det eneste der sker når CHO -> COOH er vel at der er et O atom som binder sig fast til H'et i "CHO" så det bliver "COOH", jeg forstår ikke hvordan en påbinding af O i "CHO"-molekylet forårsager en elektronafgivelse og kan kategoriseres som "Oxidation" eller "Elektron-afgivelse"


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. august 2009 af FrkAnneK (Slettet)

Der sker faktisk en ladningsændring fra RCHO til RCOO-.

Da det er stort molekyle og R-gruppen ikke er kendt, kan man ikke beregne de eksakte potentialer for de enkelte atomer, men man kan beregne ændringen i elektronpotentiale for de atomer, der er angivet. Det er en forudsætning for denne måde at skrive en reaktionsligning op på, at R-gruppen ikke ændres på nogen måde og man kan derfor regne dens elektronpotentiale som 0, når man skal finde ændringen. H har som hovedregel elektronpotentiale +I og O har som hovedregel elektronpotentiale -II. Vi kan altså antage, at det eneste, der kan ændre elektronpotentiale er C.

I RCHO må C have elektronpotentialet +I for at den samlede ladning giver 0.

Altså: Samlet potentiale af RCHO = 0 = R+C+H+O = 0 + C + (+1) + (-2) <=> C = +1.

I RCOO- må C have potentialet +III, da det samlede potentiale skal give -1.

Altså: Samlet potentiale af RCOO- = -1 = R+C+2O = 0 + C + 2 * (-2) <=> C = +3.

C er således blevet oxideret fra +I til +III, dvs. den har mistet 2 elektroner.

Cu's opgave er derfor at modtage disse to elektroner, og da hvert Cu kan tage 1 elektron, må der deltage 2 Cu i reaktionen for hvert C.

:-) 


Svar #4
17. august 2009 af Merit-HB (Slettet)

Genialt forklaret Kemikeren Anne du har virkeligt forklaret det godt.

Så forstår jeg det. Hver gang jeg stødte på begrebet oxidering blev jeg forvirret over at der så blev tilføjet O2-.

Jeg kan så se nu at mit fokus skal ligge på hvordan C-atomets ladning nødvendigvis må ændre sig for at holde molekylet neutralt. Hvis vi tilføjer et O2- atom og molekylet skal forblive neutralt, og vi går ud fra C er det der ændrer ladning, så skal det afgive 2 elektroner.

Superb forklaret Kemikeren nu forstår jeg det!


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. august 2009 af FrkAnneK (Slettet)

Det er jeg glad for at høre - Velbekomme :-)

Og jep, du kan roligt gå ud fra, at det C, der ændrer ladning. O og H er praktisk talt altid det samme, og i al fald vil du ikke støde på opgaver, hvor andet er tilfældet, hvermindre du læser på højt universitetsniveau.

Hilsen Anne.


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. august 2009 af Larsendrengen (Slettet)

Anne, der er ikke noget der der hedder elektronpotentiale.

Når du f.eks. skriver "... RCOO- må C have potentialet +III, ...:", så er det forkert at skrive sådan.

 Det hedder oxidationstrin (eller tal om man vil). Men din forklaring af det overordnet er udmærket.


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. august 2009 af FrkAnneK (Slettet)

Det har du sikkert ret i, jeg er ikke altid så god til at huske eksakte begreber... :-/ Men tak fordi du korrigerer det, så jeg ikke lærer noget forkert fra mig :-)


Skriv et svar til: Fehling's væske hvad gør Kobberet i reaktionen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.