Matematik

et godt sjæl der ønsker at hjælpe mig ?

22. august 2009 af diuhdf (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Min opgave ser sådan ud:
Om en eksponentielt voksende funktionf oplyses, at f(10)=20 og at fordoblingskonstanten er op på 5.
JEG SKAL BESTEME FORSKRIFTEN.

hvordan gøre jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. august 2009 af mathon

som betyder:

f(x) = b*ax      a,b∈R+           

f(10) = b*a10 = 20        

a5 = 2


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. august 2009 af Exupery (Slettet)

Eks. funktion: f(x)=ba^x

Punkt: P(10;20)

Fordoblingskonstant: T2=5

Da fordoblingskonstanten er givet ved T2=ln2/lna, ved du, at 5=ln2/lna, hvorfra du kan finde a og benytte dit punkt til at beregne b.

Hvis du ikke har lyst til at regne med logaritmer, kan du i stedet, benytte dig af, at den naturlige eks. funktion er givet ved f(x)=be^(kx), og at fordoblingskonstanten er givet ved T2=ln2/k.


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. august 2009 af mathon

b*a10 = 20
a5 = 2

giver
b*(a5)2 = 20
b*(2)2 = 20
4b = 20
b = 5

hvoraf
f(x) = 5*ax     som med f(10 )= 20
giver
20 = 5*a10
4 = a10
a = 41/10
a = 40,1

f(x) = 5*(40,1)x

f(x) = 5*40,1x ≈ 5*1,148698x


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. august 2009 af Exupery (Slettet)

#3 Keder du dig i din utålmodighed? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. august 2009 af mathon

...i overensstemmelse
med
beregningen

a5 = 2
a = 21/5 = 2 2/10 = (22)1/10 = 41/10 = 40,1
 


Skriv et svar til: et godt sjæl der ønsker at hjælpe mig ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.