Kemi

mol beregning - Hurtigt hjælp

23. august 2009 af MrJonas (Slettet) - Niveau: A-niveau

Følgende reaktionsskema

2Fe + 3Cl2 = 2FECl3

Hvor mange mol 2FECl3 kan der dannes med 2,23 mol CL2 med jern i overskud??

Hvor mange mol NO kan man danne ved reaktion mellem 5,00 mol ammoniak og 6,00 mol ilt?

4NH3 + 5O2 = 4NO + 6H20

Håber der nogen der kan give mig fremgangsmåden, har desværre glemt alt :S


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. august 2009 af desert_eye (Slettet)

(2/3)*2,23 mol = n(FeCl3)

n(ammoniak)=n(nitrogenoxid) og der er i forvejen mindst ammoniak, så det er den du går udfra.


Svar #2
23. august 2009 af MrJonas (Slettet)

Kan du uddybe dit svar lidt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. august 2009 af mathon

                                               4NH3    +    5O2    →    4NO    +    6H20
ækvivalentmængder i mol:       4                5                 4               6
aktuelle mængder i mol:           5                6                 x

5 mol NH3 ækvivalerer (5/4)*(5 mol) O2 = 6,25 mol O2
men
der haves kun 6 mol O2,
hvoraf det ses, at
O2 er i underskud og dermed er den begrænsende faktor,
dvs
sætter en øvre grænse for dannelsesmængden af NO:

mulig NO-mængde:
x/(4 mol) = (6 mol)/(5 mol)
hvoraf

x = (6/5)*(4 mol) = 4,8 mol


Svar #4
24. august 2009 af MrJonas (Slettet)

Okay, samme fremangsmåde ved den første?


Svar #5
24. august 2009 af MrJonas (Slettet)

Er desuden i tvivl da der er blevet givet to forskellige svar.


Svar #6
24. august 2009 af MrJonas (Slettet)

Kan jo desværre ikke redigerer anlæg, men jeg ville selv gøre følgende:

Da jeg har jern i overskud bliver den begrænsende mængde Cl2, hvilket jeg har 2,23 mol af. Jeg kan derved beregne mængden af FeCL3 ved at sige 2/3 * 2,23 = xxxd

Ved ikke emd nummer to, derj o to svar muligheder skrevet herinde-.


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. august 2009 af mathon

...det tilkommer altid spørgeren
at beslutte sig
på grundlag af de indkomne råd/vink


Svar #8
24. august 2009 af MrJonas (Slettet)

Okay, hvad siger du så til mig udlæg af første opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. august 2009 af mathon

(2/3) * (2,23 mol) FeCl3

er rigtigt


Skriv et svar til: mol beregning - Hurtigt hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.