Matematik

HTX Matematik, lignings- og reduceringsproblemer

27. august 2009 af zrtiox (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg er en nystartet 1g'er på HTX, har allerede fået en matematik aflevering for, mit spørgsmål går ud på at løse nogle ligninger og reducere. Kan simpelthen ikke se mig ud af, hvad jeg skal gøre.

1 Eksempel fra opgaven:
Vis at udtrykkene til venstre kan reduceres til det der står til højre:
(-(u+3v)+(5u+6v)-3v)-(-(-2u)) -> 2u

2 Eksempel fra opgaven:
Løs ligningerne
(2+x-7)2-52-1/ 2x = -5


Håber virkelig der er nogen der kan hjælpe mig, for er fuldstændig lost


Brugbart svar (2)

Svar #1
27. august 2009 af MN-P (Slettet)

1)

Fjern de inderste parenteser, husk at skifte fortegn når du hæver minus parenteserne.

Hæv de tilbageblevne parenteser

tæl u og v sammen hver for sig

2)

skriv opgaven med 2 parenteser i stedet for en parentes i anden.

Gang parentesernes indhold ud, hvert led i den ene parentes ganges med hvert led i den anden

Hov står der 1/(2x) eller 1/2 x ?

Jeg vender tilbage senere


Brugbart svar (2)

Svar #2
27. august 2009 af mathon

hæv minus- og plusparenteser

(-(u+3v)+(5u+6v)-3v)-(-(-2u)) = (-u-3v+5u+6v-3v) - (2u) = 4u+ 0v - 2u = 4u - 2u = 2u



Brugbart svar (0)

Svar #3
27. august 2009 af desert_eye (Slettet)

#1

2) eller mener han ((2+x-7)2-52-1) / 2x


Svar #4
27. august 2009 af zrtiox (Slettet)

Tak for svarene, nu giver 1'eren mening :)

I 2'erne (2+x-7)2-52-1 BRØKSTREG 2x =-5

(2+x-7)2-52-1
____________ = -5
2x


Svar #5
27. august 2009 af zrtiox (Slettet)

Rettelse:

(2+x-7)2 - 52 -1
____________ = -5
           2x


 


Brugbart svar (1)

Svar #6
27. august 2009 af MN-P (Slettet)

nævneren må aldrig være 0 altså er x≠0

ganger ud i tælleren og ganger med 2x på begge sider

((x-5)²-25-1)*2x

-------------------- = -5*2x

         2x

forkorter med 2x i brøken

(x-5)²-26=-10x                         ganger parentesen ud

x² + 25 -10x -26=-10x             lægger 10x til på begge sider

x²-1=0                                     lægger 1 til på begge sider

x²=1

x=±1


Svar #7
23. september 2009 af zrtiox (Slettet)

Mange tak for alle svarene, Hjalp utrolig meget :D


Skriv et svar til: HTX Matematik, lignings- og reduceringsproblemer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.