Matematik

Monotoniforhold for funktionen

07. september 2009 af P.L. (Slettet)

Om en funktion f oplyses det, at dens differentialkvotient er givet ved: 

f'(x) = x^4-x^3-3x^2+5x-2.

Bestemt monotoniforholdende for f. 

solve(x^4-x^3-3x^2+5x-2=0,x) x= -2 eller x=1 

Er jeg færdig med opgaven nu? altså er disse to x-værdier jeg har fundet ikke bare monotoniforholdende for x? 

På forhånd tusind tak for jeres hjælp:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2009 af mathon

nej
de er monotoniintervalgrænser
ved hjælp af hvilke
monotoniforholdene kan bestemmes


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. september 2009 af mathon

monotoniforhold:

for x<-2 er f '(x).....0, hvorfor f(x) er monotont .......
for -2<x<1 er f '(x).....0, hvorfor f(x) er monotont .........
for x>1 er f '(x).....0, hvorfor f(x) er monotont .........


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. september 2009 af mathon

f '(x) = (x-1)3 *(x+2)


Svar #4
07. september 2009 af P.L. (Slettet)

 Når okay, er dette så korrekt: ? 

For x< -2 er f '(x) <0, hvorfor f(x) er monotont aftagende...

For -2<x>1 er f '(x) > eller <0, hvorfor f(x) er monotont aftagende eller voksende...

For x>1 er f '(x) >0, hvorfor f(x) er monotont voksende...

Og når jeg har gjort dette har jeg bestemt monotoniforholdende ikk? 

Er ikke sikkert på at mine antagelser er rigtigt og specielt ikke nr. 2 altså den i midten?? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. september 2009 af mathon

f '(x) = (x-1)3 *(x+2)

monotoniforhold:

for x<-2 er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende
for -2<x<1 er f '(x)<0, hvorfor f(x) er monotont aftagende
for x>1 er f '(x)>0, hvorfor f(x) er monotont voksende

...der er således lokalt maksimum for x = -2
   og
   lokalt minimum for x = 1


Svar #6
07. september 2009 af P.L. (Slettet)

 Forstår ikke hvorfor du skriver f '(x) = (x-1)^3 *(x +2) ??

Opgaven gav os jo den differentierede funktion f '(x) = x^4 - x^3 - 3x^2 + 5x - 2 ?? 

Ellers er jeg med på alt det andet... 


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. september 2009 af mathon

f '(x) = (x+2)*(x-1)3 er "skræddersyet" til bestemmelse af fortegnsvariationen for f '(x)


Svar #8
07. september 2009 af P.L. (Slettet)

 Ja det kan jeg godt se, men forstå ikke hvordan du har fundet frem til den f'(x)? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. september 2009 af mathon

da
f '(x) = x4 - x3 - 3x2 +  5x - 2  har rødderne -2 og 1
er
(x+2) og (x-1) divisorer i x4 - x3 - 3x2 + 5x - 2
hvoraf

(x4 - x3 - 3x2 + 5x - 2)/((x+2)(x-1)) = x2 - 2x + 1 = (x-1)2
som giver

x4 - x3 - 3x2 + 5x - 2 = f '(x) = (x+2)(x-1)3


Svar #10
07. september 2009 af P.L. (Slettet)

 Tusind tak for hjælpen, det giver lidt mere mening men må hellere printe denne samtale ud og kigge lidt nærmere på den... Det har ihvertfald været godt at få hjælp:)


Skriv et svar til: Monotoniforhold for funktionen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.