Matematik

Trigometrisk funktion

07. september 2009 af Rina68 (Slettet) - Niveau: A-niveau

En funktion er givet ved: f(x) = 3 x e-x + 2

Bestem koordinaterne til det punkt hvor funktionens graf har vandret tangent.

Jeg mener at jeg først skal differentier ligningen. Her bruger jeg sum og differensreglen og komme frem til at:
f´(x) = 3 * ex + 2

Da tangens vandrette linie vil sige at den er nul, skal dette vel sætte lig nul eller?

g hvad så med det andet koordinatpunkt?

Jeg tror jeg er gået lidt galt er et sted...

Nogen der kan hjælpe. skal aflevere opgaven i morgen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2009 af Daniel TA (Slettet)

Sæt den funde x-værdi ind i f(x), så har du anden-koordinaten :)


Svar #2
07. september 2009 af Rina68 (Slettet)

Tror ikke jeg er helt med.  Vil det sige at første koordinaten er 3 * ex + 2 = 0

Men hvordan finder jeg en værdi på den?

Og den værdi jeg finder her skal jeg så sætte ind i den oprindelige ligning 3 x e-x + 2 ? eller


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. september 2009 af Daniel TA (Slettet)

Det du skriver er helt rigtigt (såfremt du har differentieret rigtigt - det har jeg ikke tjekket). Isoler x i 3ex+2=0 og det er din første-koordinat. Og ja, den indsættes i den oprindelige funktion for at finde anden-koordinaten.


Svar #4
07. september 2009 af Rina68 (Slettet)

Hvordan isolere jeg x når det står som ex?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. september 2009 af mathon

f(x) = 3·x·e-x + 2

f '(x) = 3(1·e-x + x*e-x·(-1)) = 3e-x(1-x)


Svar #6
07. september 2009 af Rina68 (Slettet)

Hvordan er du kommet frem til det?

Hvilken regl er der brugt her?


Svar #7
07. september 2009 af Rina68 (Slettet)

Hvor kommer -1 fra?

Det må da være produktreglen der er anvendt eller?


Svar #8
07. september 2009 af Rina68 (Slettet)

Kan det passe at 1. koordinaten så bliver 1 og anden koordinaten bliver 3,1?


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. september 2009 af mathon

produktregel

røringspunkt (1;3e-1 + 2) ≈ (1;3.1)

................

misvisende overskrift


Svar #10
07. september 2009 af Rina68 (Slettet)

Ja du har ret i det med misvisende overskrift. Beklager. Har lidt svært ved at sætte de ringe ord på alt dette matematik.

Jeg har prøvet at sætte det ind i ved at anvende produktreglen, men får nogle andre tal:
 

Produktreglen siger at (f(x) + g(x))` = f ´(x) * g(x) + f(x) * g´ (x)

Jeg kan simpel hen ikke se hvordan de (-1) fra f '(x) = 3(1·e-x + x*e-x·(-1)) kommer fra. Og hvordan det bliver til:
= 3e-x(1-x)


Svar #11
07. september 2009 af Rina68 (Slettet)

Du har måske anvendt produktreglen hvor den ene er en konstant?

Og så kommer de (-1) fra -x ?

Lyder det rigtigt?

For hvis det er det, så tror jeg den endelig er ved at sive ind.


Brugbart svar (1)

Svar #12
07. september 2009 af mathon

(e-x)' = e-x*(-x)' = e-x*(-1) = -e-x


Svar #13
07. september 2009 af Rina68 (Slettet)

Ja selvfølgelig. Er bare lidt langsom i opfattelsen. men nu har jeg den. :)

Takker.


Skriv et svar til: Trigometrisk funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.