Matematik

Funktion

09. september 2009 af ImUnknown (Slettet)

Hejsa.

Sidder med en opgave som garanteret er simpel, kan bare ikke helt huske hvordan det skal gøres.

Opgaven lyder i korte træk

En population af fluer på et beskidt vindue fordobles hver 7 dag.

1. hvor mange dage vil det tage før der er 64 gange så mange fluer?

nogen som lige kan give mig et puf?


Svar #1
09. september 2009 af ImUnknown (Slettet)

Går ud fra at jeg skal bruge regneforskiften f(x) = b*a^x


Svar #2
09. september 2009 af ImUnknown (Slettet)

Ingen som kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. september 2009 af mathon

f(x) = b*ax

2 = aX2 = a7

a = 21/7


Svar #4
09. september 2009 af ImUnknown (Slettet)

Den bliver jeg nok nødt til at få uddybet lidt...

Forstår ikke helt hvad det er præcist du gør...


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. september 2009 af kieslich (Slettet)

på 7 dage =2*s    hvor s er antallet da vi startede med at tælle

på 14 dage = 2*2*s = 4*s

på 21 dage = 2*2*2*s = 8*s

fortsæt selv til du når 64*s.


Svar #6
09. september 2009 af ImUnknown (Slettet)

Ahhh. Det giver mening. Havde bare forestillet mig at man skulle bruge formlen f(x)=b*a^x til at regne det ud

Men det kunne jeg heller ikke få til at passe da man ikke får opgivet nogen startværdi... Men mange tak for hjælpen. Det sætter jeg pris på =)


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. september 2009 af kieslich (Slettet)

sæt begyndelsesværdien til b (som i #5 er s, ukendt)

sæt a = 21/7  (som i #3)  så er f(t) = b*(21/7)t  = b*2t/7

f(7) = b*2

f(14) =b*214/7 = b*22

osv samme tal som i #5.

Du skal løse f(t) = b*64    <=>  b*2t/7  = b*64  <=>  2t/7  = 64  <=>......


Svar #8
09. september 2009 af ImUnknown (Slettet)

Ok så må jeg sige at jeg ikke rigtig fatter #3


Svar #9
09. september 2009 af ImUnknown (Slettet)

Jeg er mere eller mindre røget af sporet til at forstå det nu >.<


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. september 2009 af kieslich (Slettet)

f(t) = b*at    eksponentiel funktion.  Fordoblingstid T2  = ln(2)/ln(a). Da T2 = 7 fås

7 = ln(2)/ln(a)  <=> 7*ln(a) = ln(2)  <=>  ln(a7)  = ln(2)    <-- den regel skal man kunne, står i din bog.

<=>  a7 = 2  (taget e = invers ln på begge sider)   <=>   (a7)1/7 = 21/7    <=>  a = 21/7.

Det er sådan din lærer regner med at du finder a.  Nu skal du bare løse ligningen som jeg skrev sidst i #7.


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. september 2009 af mathon

endnu et forsøg

y = b*a

2b = b*aX2 = b*a7                                    divider med b på begge sider

2 = a7

a = 21/7


Skriv et svar til: Funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.