Matematik

Vær sød at hjælpe mig! :)

14. september 2009 af Domino86 (Slettet) - Niveau: B-niveau

En parabel skærer x-aksen i punkterne (-1,0) og (4,0) og y-aksen i (0,4). Find en ligning for parablen.

Hvordan er det lige jeg gør for at finde løsningen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2009 af kimor (Slettet)

Du skal opstille 3 ligninger med 3 ubekendte, og herefter kan du få din lommeregner eller computer til at finde a, b og c, værdierne. Er du med på hvordan du opstiller ligningerne?

NB: man kan selvfølgelig også regne dem "manuelt", men dette er en smule kompliceret :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. september 2009 af Isomorphician

Udnyt at forskriften for et andengradspolynomium kan skrives som:

f(x) = a(x - r1)(x - r2)

hvor r1 og r2 er rødderne.

Indsæt dit tredje kendte punkt i forskriften og isoler a.


Svar #3
14. september 2009 af Domino86 (Slettet)

Nu er det sådan at jeg skal lave det som en aflevering, så alle mellemregninger skal med.

Hvordan ville du gøre det "manuelt"? :)

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. september 2009 af kimor (Slettet)

Okay.. Men på b-niveau ved jeg, at det er helt fint at opstille ligningerne og herefter få et Cas-værktøj eller lign. til at hjælpe sig. Men du kan selvfølgelig gøre som Isomorphician skriver! Mit forslag byggede dog på at opstille 3 ligninger, hvor du bruger den generelle forskrift for en 2. gradsligning. Princippet er, at man laver 3 ligninger udfra de punkter man har til rådighed, og indsætter sine x- og y-værdier i den generelle forskrift, som hedder:

f(x) = a*x2 +b*x+c

Nedenfor har jeg blot indsat dine x- og y-værdier fra de opgivne punkter:

punkt1: (-1,0)     punkt2: (4,0)     punkt3 (0,4)

1) 0 = a*-12 + b*-1 +c

2) 0 = a*42 +b*4+c

3) 4 = a*02 + b*0 +c


Herefter kan man isolere a, b, og c værdierne på computeren (eller lommeregner), og så har du jo næsten din ligning for parablen.

Men HVIS du vil lave den helt "manuelt" vil jeg råde dig at gøre, som #2 skriver :) - dog mener jeg ikke at det absolut er en nødvendighed..
 


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. september 2009 af Isomorphician

På opfordring gennemgås forslaget i #2:

Fra opgaven kan der opstilles følgende:

f(x) = a(x + 1)(x - 4)

Det tredje kendte punkt sættes ind i ovenstående:

4 = a(0 + 1)(0 - 4) <=>

4 = a(1)(-4) <=>

4 = -4a <=>

-1 = a

Værdien for a indsættes i f(x):

f(x) = -(x + 1)(x - 4)

Hvis det ønskes kan parenteserne i f(x) ganges ud:

f(x) = -(x2 - 4x + x - 4) <=>

f(x) = -x2 + 3x + 4


Skriv et svar til: Vær sød at hjælpe mig! :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.