Kemi

Beregn pH i blandinger med saltsyre og barium/natrium-hydroxid

17. september 2009 af TwoStates (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har følgende spørgsmål:

Beregn pH i følgende blandinger:

a) 10.0 mL 0.25 M saltsyre (HCl) + 10.0 mL 0.025 M bariumhydroxid (Ba(OH)2).
b) 25.0 mL 0.06 M saltsyre (HCl) + 25.0 mL 0.04 M bariumhydroxid (Ba(OH)2).
c) 400.0 mL 0.275 M saltsyre (HCl) + 600 mL 0.190 M natriumhydroxid (Ba(OH)2).

Jeg tænker så, at i a'eren må jeg, via "n = c * V", finde stofmængden af de forskellige stoffer, og dernæst antage, at siden HCl er en stærk syre, jamen så vil den stofmængde også være lig med stofmængden af H+-ionerne - og omvendt.
Dette giver mig to stofmængder. En for H+-ionerne og en for OH--ionerne. Og da bariumhydroxid har (OH)2 må det betyde der er dobbelt så mange af dem, hvilket i a'eren vil give en stofmængde på:

0,0025 mol for H+'erne, og 0.005 for OH-'erne. Altså er der overskud af H+-ioner.
Jeg trækker så den mindste fra den anden, og bruger igen "c = n / V" men med 20 mL denne gang, og den nye stofmængde, og sætter det tal ind i "pH = -log([c]) og får derved en pH på 1.
Er dette korrekt ?

I b'eren er det så det samme, men denne gang er der overskud af OH--ioner, hvilket vil sige vi finder pOH i stedet, og derefter finder pH via "pH = 14 - pOH".
Er dette korrekt ?

I c'eren er jeg lidt lost. Så vidt jeg har forstået skal dette ikke gøres på samme måde som ovenstående. Men har ikke lige nogen ide om hvordan.
Nogen der kan hjælpe ?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. september 2009 af mathon

se
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=733540


Svar #2
17. september 2009 af TwoStates (Slettet)

Jamen hold da op... Jeg siger mange tak :)


Skriv et svar til: Beregn pH i blandinger med saltsyre og barium/natrium-hydroxid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.