Matematik

HASTER VIRKELIG

21. september 2009 af Jone (Slettet)

Hej alle sammen.. Jeg har 3 opgaver jeg virkelig har brug for hjælp til. De skal afleveres i dag, men kan ikke finde ud af dem. Håber en kan hjælpe mig. Tak

Opg. 1

En havvindmølles energiproduktion er ligefrem proportional med videns hastighed opløftet i tredje potens.

a) Indfør passende variable, og opstil en model for en havvindmølles energiproduktion som funktion af vindens hastighed.

Opg 2.

En funktion f er bestemt v ed

f(x)=x^3 - 3x^2 + 2x

Det oplyses at grafen for f har to tangenter med hældningskeofficient 11.

a) Bestem førstekoordinaten til røringspunktet for hver af disse tangenter.

Opg. 3

I det følgende betragtes en model for en bestemt type af bevoksninger af ensartede planter. I modellen betegner w ( målt i gram) vægten af tørstoffet i den del af en plante, der er over jorden, d betegner antallet af planter pr. m^2 i den bevoksning, som planten tilhører, og h (målt i cm) betegner højden af planten. I modellen gælder w=9670d^-1,49 og

h= 970d^^-0,443

a) Bestem w, når d=4

b) Benyt modellen til at bestemme vægten af tørstoffet i en plante, der er 100 cm høj.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2009 af mathon

hvordan udtrykker du sammenhængen mellem x og y,
når du ved,
at de er ligefrem proportionale?


Svar #2
21. september 2009 af Jone (Slettet)

hmmm ? når x vokser med 1 vokser y også med 1? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. september 2009 af mathon

nej
tænk på forholdet mellem dem
hvis
x bliver n gange større
bliver
y også n gange større


Svar #4
21. september 2009 af Jone (Slettet)

når ok.. det forstår jeg godt.. men i opgaven skal vi indfør passende variable, og opstil en model for en havvindmølles energiproduktion som funktion af vindens hastighed

Jeg forstår slet ikke hvordan jeg skal opstille en model for en havvindmøllens energiproduktion som funktion af videns hastighed, når jeg ikke har nogen tal at arbejde med..


Brugbart svar (1)

Svar #5
21. september 2009 af mathon

yo/xo = k

hvoraf
y/x = (n*yo)/(n*xo) = yo/xo = k
altså
y/x  k

eller
y = k*x

den ene er lig med en konstant gange den anden

..............

nu er der tale om energi, E, og videns hastighed opløftet i tredje potens, v3
altså
de ligefrem proportionale størrelser
E og v3
som kan udtrykkes
den ene er lig med en konstant gange den anden

E = k*v3


Svar #6
21. september 2009 af Jone (Slettet)

Nårrr ok.. Nu giver det meget mere mening. Tusind tak for det mathon. Det var et stort hjælp. Vil lige spørge om du kan finde ud af de andre opgaver?


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. september 2009 af mathon

hvilken sammenhæng er der mellem en
funktions differentialkvotient i et punkt
og hældningskoefficienten for  tangenten i punktet?


Svar #8
21. september 2009 af Jone (Slettet)

altså er det ikke det med, at differentialkvotienten af en funktion er hældningskeofficieten for tangten i punktet?


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. september 2009 af mathon

netop
f '(xo) = a            når tangenten er y = ax + b

...................

nu er
f '(xo) = 11          de to tangenter er y = 11x + b1 og y = 11x + b2
så du ved,
at
f '(xo) = 11 har to løsninger
  ...........

hvad bliver
f '(x) = ?


Svar #10
21. september 2009 af Jone (Slettet)

hmm ja f ´(x) = 11 har to løsninger.. men hvad skal vi så bruge funktionen vi har fået oplyst til?

Altså jeg forstår ikke hvordan man så skal finde førstekoordinaten til røringspunktet for hvert af disse tangenter.


Svar #11
21. september 2009 af Jone (Slettet)

Men det du lige har demonstreret med f ´(x) =a  når tangenten er y= ax+b osv.. er det sammenhængen mellem en
funktions differentialkvotient i et punkt og hældningskoefficienten for tangenten i punktet. du forklarer?


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. september 2009 af mathon

f '(x) = 3x2 - 6x + 2 = 11

3x2 - 6x - 9 = 0
x2 - 2x - 3 = 0


Svar #13
21. september 2009 af Jone (Slettet)

ej det tænkte jeg også på,, ville lig skrive til dig om det ikke var sådan. Så her har du differenteret tredjegradsligningen og sat det lig med 11. Men hvordan regner jeg videre, så jeg et punkt?


Svar #14
21. september 2009 af Jone (Slettet)

Jeg mener, så jeg har et punkt, altså førstekoordinaten


Svar #15
21. september 2009 af Jone (Slettet)

altså de der to ligninger 3x^2 -6x -9 = 0 og x^2 - 2x -3 resultatet af f ´(x) = ^3x^2-6x+2 =11

Jeg er lidt forvirret over hvordan vi fik de to ligninger og hvad vi skal bruge dem til?


Brugbart svar (0)

Svar #16
21. september 2009 af mathon

der er kun én ligning
3x2 - 6x + 2 = 11     som reduceres til

x2 - 2x - 3 = 0          med løsningerne

xo1 = -1 og xo2 = 3

de søgte 1. koordinater til røringspunkterne
er således

-1 og 3


Svar #17
21. september 2009 af Jone (Slettet)

ohh ok tusind tak mathon.. nu har jeg forstået det.. Du giver en meget god forklaring på det tak :)

Jeg ved der er mange ting jeg ikke har styr på, men når jeg får det forklaret er det forståeligt.. Men jeg tænkte på om du ikke også kunne hjælpe mig med din sidste opgave men b ' eren. Jeg har lavet a'eren. Tak 


Brugbart svar (0)

Svar #18
21. september 2009 af mathon

h = 970d-0,443

d-0,443  = (h/970)

d0,443 = (970/h)

d = (970/h)1/0,443


Svar #19
21. september 2009 af Jone (Slettet)

ja det gjorde jeg også.. men så læste jeg opgaven engang til, og så at vi skal finde vægten af tørstoffet i en plante, dvs vi skal finde w, da w betegner vægten af tørstoffet i en plante. og d betegner antallet af planter pr. m^2 i den bevoksning, som planten tilhører.

Så nu ved jeg ikke hvordan jeg skal finde w. Det er noget med at bruge begge modeller tror jeg


Brugbart svar (0)

Svar #20
21. september 2009 af mathon

d = (970/100)1/0,443 = 9,71/0,443 = 168,84 som
indsat i w = 9670·d-1,49
giver

w = 9670·168,84-1,49    =  4,63968

konklusion:
vægten af tørstoffet i den del af en plante, der er over jorden, når planten er 100 cm høj
er
ca. 4,6 g
 


Forrige 1 2 Næste

Der er 33 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.