Matematik

Løse simpel ligning

22. september 2009 af MisSluis (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Er det nogen som kan hjælpe mig med at løse disse to simple ligninger?

x(x^2-6x-55)=0

og

x^3-5x^2+6x=0

Jeg er virkelig i tvivl om, hvilke metoder, som jeg skal bruge... Diskriminanten eller?

Håber at nogen kan hjælpe mig


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2009 af NejTilSvampe

 i den første bruger du nulreglen som siger at hvis er produkt er lig nul, er en af faktorerne lig nul.

Så enden er x=0 eller (x^2-6x-55) = 0    det giver vel god mening?

så du løser bare x^2-6x-55 = 0 og så har du to af løsningerne, men husk at inkludere 0 som en løsning også.

i den næste faktoriserer du x ud af en parentes, da der står x i hvert led, således:

x(x^2-5x+6) = 0      og du bruger nu samme regel. God fornøjelse.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. september 2009 af mathon

x·(x2 - 6x - 55 )= 0

og                                                                faktoriser andengradsligningerne .........

x·(x2 - 5x + 6) = 0


Svar #3
22. september 2009 af MisSluis (Slettet)

I begge ligninger dividerer du så bare x med alle de tre led i parantesen? Kan man godt bare regne dem ud ligesom 2. gradsligninger? Hvad betyder helt præcis det er med at faktorisere og det der med, at 0 også er en løsning... skal jeg bare skrive i mit resultat? 

L=(?, ?, 0 ) 


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. september 2009 af mathon

der sættes en fælles faktor uden for en parentes

.............

x·(x-11)(x+5) = 0

x·(x-3)(x-2) = 0

.....................

sammenlign
med
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=730472


Svar #5
22. september 2009 af MisSluis (Slettet)

x·(x2 - 6x - 55 )= 0 Den er jeg ikke med på, fordi den jo er faktoriseret fra begyndelsen af. Hvordan kan man så faktorisere den igen?

Den anden er jeg med på. Der bruger man vel bare diskriminanten til at regne ligningen ud?


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. september 2009 af mathon

hvis diskriminanten er positiv
og andengradspolynomiet dermed har to rødder, som kaldes α og β
kan
ax2 + bx + c
altid
faktoriseres

ax2 + bx + c = a(x-α)·(x-β) = a(x2 -(α+β)x + α·β)


Svar #7
22. september 2009 af MisSluis (Slettet)

I den ligning der hedder x(x^2-5x+6)=0, der får jeg et resultat der hedder 2 og 3.

Diskriminanten fik jeg til 1 og regnede defor videre og fik 2 og 3. Kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. september 2009 af mathon

"Kan det passe?"

Ja det kan


Svar #9
22. september 2009 af MisSluis (Slettet)

Super:)


Skriv et svar til: Løse simpel ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.