Matematik

{JF} - Mængde!

22. september 2009 af Fourier (Slettet)

Jeg er blevet bedt om at stille en SVÆR opgave. Det gør jeg så.

Lad X være en mængde med 56 elementer. Find det mindste naturlige tal n således at for alle 15 delmængder af X, hvis fællesmængden af alle 7 mængder af disse delmængder indeholder mindst n elementer, så findes der 3 af disse 15 delmængder, som ikke er disjunkte.


Svar #1
22. september 2009 af Fourier (Slettet)

Lad mig minde om, at to mængder A og B er disjunkte, når A ∩ B = Ø. Disiunctus; adskilt på latin.


Svar #2
27. september 2009 af Fourier (Slettet)

Ingen?


Svar #3
29. september 2009 af Fourier (Slettet)

Det er endnu ikke lykkedes nogen at løse en MELLEM-opgave, så jeg falder ikke af stolen, når ingen kan løse en SVÆR opgave. :-)

Svaret er n = 41.

Vi kan antage at der findes 15 delmængder af X. Fællesmængden af alle 7 af disse 15 delmængder indeholder mindst 41 elementer, og der findes ingen 3 eller 15 delmængder, som ikke er disjunkte.

Da ethvert element af X kan tilhøre 2 eller 15 delmængder, kan vi antage at ethvert element i X tilhører nøjagtigt 2 af de 15 delmængder. Ellers kan vi tilføje flere elementer til nogle mængder af disse 15 delmængder, og betingelsen vil stadig holde.

Der er nu en mængde af de 15 delmængder, som vi lader være A, således at

|A| ≥ (2·56/15) + 1 = 8. (Tænk over dette.)

Lad de andre 14 mængder være A1 , A2 , ... , A14.

Fællesmængden af hver 7. mængde af A1 , A2 , ... , A14 indeholder mindst 41 elementer.

Så det totale antal er y≤41C147 .

Vi kan ydermere udtrykke y:

For a ∈ X, hvis a∉ A, da vil a tilhøre nøjagtigt 2 mængder af A1, A2 , ... , A14 .

Dvs. a optræder C147 - C127 gange. 

Hvis a ∈ A. da vil a tilhøre én af disse mængder A1 , A2 , ... , A14.

Dvs. a optræder C147 - C137 gange.

Absurdum ad reductio viser jeg, at der heraf følger

41C147 ≤ y ≤ (56 - |A|)(C147 - C127) + |A| (C147 - C137 )

= 56(C147 - C127) - |A| (C137 - C127)

≤ 56(C147 - C127) - 8(C137 - C127) .

196 ≤ 195. Modstrid!

Jeg vil nu vise, at n ≥ 41.

Hvis n ≤ 40 antager vi, at X = {1,2, ... ,56}

Lad nu Ai = {i, i + 7, i + 14, i + 21, i +28, i +35, i + 42, i + 49},

i = 1,2, ... ,7.

Bj = {j, j + 8, j + 16, j + 24, j + 32, j + 40, j + 48},

j = 1,2, ... ,8.

Heraf følger det, at

|Ai| = 8 (i = 1,2, ... ,7), |Ai ∩ Aj| = 0 (1 ≤ i ≤ j ≤ 7),

|Bj| = 7 (j = 1,2, ..., 8), |Bi ∩ Bj| = 0 (1 ≤ i ≤ j ≤ 8),

|Ai ∩ Bj| = 1 (1 ≤ i ≤ 7, 1≤ j ≤ 8).

For alle 3 af disse 15 delmængder, er der 2 mængder, som begge tilhører Ai eller begge tilhører Bj.

Så de 3 mængder er altså disjunkte.

Vi husker på, at alle 7 af disse 15 delmængder

fx Ai1 , Ai2 , ... , Ais

og Bj1 , Bj2 , ... , Bjt (s + t = 7).

Dermed har vi, at

|Ai1 ∪ Ai2 ∪ ... ∪Ais ∪ Bj1 ∪Bj2 ∪ ... ∪Bjt|

= |Ai1| + |Ai2| + ... + |Ais| + |Bj1| + |Bj2| + ... + |Bjt| - st

= 8s + 7t - st

= 8s + 7(7 - s) - s(7 - s)

= (s - 3)2 + 40 ≥ 40.

Dermed er n ≥ 41, og vi har færdiggjort vores argument.

n = 41.


Svar #4
30. september 2009 af Fourier (Slettet)

j skal være strengt mindre end i. Ellers giver det problemer. Der skal altså stå

|Ai| = 8 (i = 1,2, ... ,7), |Ai ∩ Aj| = 0 (1 ≤ i < j ≤ 7),

|Bj| = 7 (j = 1,2, ..., 8), |Bi ∩ Bj| = 0 (1 ≤ i < j ≤ 8).


Skriv et svar til: {JF} - Mængde!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.