Fysik
Hastighed ned af skråplan
03. januar 2005 af
kbkl (Slettet)
Hvad gør jeg forkert i følgende opgave?
Tagfladen på et hus hælder 50grader med vandret. Efter et kraftigt snefald bliver det tøvejr, og sneen kan derved glide frit 6,5m ned ad tagfladen, og ud over tagrenden uden nævneværdig friktion.
A) Hvad bliver den maksimale hastighed hvormed sneen kan glide ud over tagrenden?
Jeg gør således:
a=g*sin(v)-(u)*cos(v)
da der ingen friktion var:
a=9,82*sin(50) => A=7,53[m/s^]
Hastigheden findes så ved
v^2=2*7,53[m/s^]*6,5[m] => v=9,88[m/s]
Facitlisten siger 9,5[m/s], hvor er min fejl?
Tagfladen på et hus hælder 50grader med vandret. Efter et kraftigt snefald bliver det tøvejr, og sneen kan derved glide frit 6,5m ned ad tagfladen, og ud over tagrenden uden nævneværdig friktion.
A) Hvad bliver den maksimale hastighed hvormed sneen kan glide ud over tagrenden?
Jeg gør således:
a=g*sin(v)-(u)*cos(v)
da der ingen friktion var:
a=9,82*sin(50) => A=7,53[m/s^]
Hastigheden findes så ved
v^2=2*7,53[m/s^]*6,5[m] => v=9,88[m/s]
Facitlisten siger 9,5[m/s], hvor er min fejl?
Svar #1
03. januar 2005 af Peden (Slettet)
Godt spørgsmål, det ser umiddelbart ud som om at det er rigtigt nok, måske er der en fejl i facitlisten?
Hvis man regner det hele igennem med 45grader, så passer resultatet med facitlisten. Det kan du eventuelt anføre i din opgave, for extra bonus point :)
Hvis man regner det hele igennem med 45grader, så passer resultatet med facitlisten. Det kan du eventuelt anføre i din opgave, for extra bonus point :)
Svar #2
03. januar 2005 af kbkl (Slettet)
Jeg kan heller ikke få den korteste nedfaldstid til at passe.
først finder jeg nedfaldstiden:
s=0,5*a*t^2
2,5[m]=0,5*7,53[m/s^2]*t^2 => t=0,71[s]
Så finder jeg hvor langt fra muren sneen rammer:
s=v*t
s=9,5[m/s]*0,71[s] => s=6,78[m]
Faldlængden finder jeg så:
sqrt(6,78^2+2,5^2)=7,22[m]
Hastigheden nedad findes:
V_lodret=g*t
V_lodret=9,82[m/s^2]*0,71[s] => v=7[m/s]
resulterende hastighed: sqrt(9,5^2+7^2)=10,8[m/s]
Så kan faldtiden findes:
s=0,5*a*t^2+v_0*t
7,22=0,5*7,53[m/s^2]*t^2+11,8[m/s]*t
t=0,52[s]
Facitlisten siger igen noget andet (0,287[s]), men jeg har regnet videre med de 9,5[m/s]. Laver jeg en grundlæggende fejl i min opgave?
først finder jeg nedfaldstiden:
s=0,5*a*t^2
2,5[m]=0,5*7,53[m/s^2]*t^2 => t=0,71[s]
Så finder jeg hvor langt fra muren sneen rammer:
s=v*t
s=9,5[m/s]*0,71[s] => s=6,78[m]
Faldlængden finder jeg så:
sqrt(6,78^2+2,5^2)=7,22[m]
Hastigheden nedad findes:
V_lodret=g*t
V_lodret=9,82[m/s^2]*0,71[s] => v=7[m/s]
resulterende hastighed: sqrt(9,5^2+7^2)=10,8[m/s]
Så kan faldtiden findes:
s=0,5*a*t^2+v_0*t
7,22=0,5*7,53[m/s^2]*t^2+11,8[m/s]*t
t=0,52[s]
Facitlisten siger igen noget andet (0,287[s]), men jeg har regnet videre med de 9,5[m/s]. Laver jeg en grundlæggende fejl i min opgave?
Skriv et svar til: Hastighed ned af skråplan
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
