Matematik

HASTERR VIRKELIG

02. oktober 2009 af Jone (Slettet)

Jeg har to opgaver, som jeg virkelig har brug for hjælp til. Takk

Opg. 1

Integration ved substitution

a) ∫4(x / (x^2-1)) dx

b) ∫4(x+1) / (x^2+2x+2)) dx

c) ∫31  (ln ( 2x+3)) dx

Opg. 2

a) Bestem skæringspunkterne mellem graferne for følgende funktioner:

f(x)=x-4          og         g(x)= 0,5x^2 -3x -1

b) Skitser graferne for funktionerne i samme koordinatsystem.

c) Bestem størrelsen af arealet af det område der afgrænses af graferne for funktionerne.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2009 af mathon

Opg. 1

Integration ved substitution

a)  24 (x / (x2-1))dx

      u = x2-1  og dermed xdx = (1/2)du

b)  24 (x+1) / (x2+2x+2))dx

      u = x2+2x+2  og dermed (x+1)dx = (1/2)du

c)  13 (ln(2x+3))dx

     u = 2x+3  og dermed dx = (1/2)du

...................

husk at substituere til nye grænser!

∫ln(x)dx = x·ln(x) - x   (+ k)


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. oktober 2009 af mathon

Opg. 2

a) Bestem skæringspunkterne mellem graferne for følgende funktioner:

    y = f(x) = x - 4 og y = g(x) = 0,5x2 - 3x - 1

skæring kræver bl.a. identiske 2.koordinater
dvs

   0,5x2 - 3x - 1 = y = x - 4
  
   0,5x2 - 4x + 3 = 0

   x2 - 8x + 6 = 0

................

g(x) ≥ f(x) for x ∈ [4-√(10);4+√(10)]


Svar #3
02. oktober 2009 af Jone (Slettet)

mathon altså så meget som du har hjulpet mig med, det kan jeg godt finde ud af. Jeg kan også finde ud af at finde de nye grænser for integralet. Men problemet er at jeg derefter ikke kan finde ud af at regne videre og finde den endelige integral. For jeg har nemlig problemer med at bruge de rigtige regneregler når jeg skal regne integralet ud.

Kan du ikke lave b'eren helt, så jeg kan se hvordan du har regnet den?


Svar #4
02. oktober 2009 af Jone (Slettet)

Mathon i opg. 2 har vi fundet x-værdierne for skæringspunkterne for graferne. Hvordan kan vi bestemme y-værdierne?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. oktober 2009 af mathon

#3

se

Vedhæftet fil:integral_59.doc

Svar #6
02. oktober 2009 af Jone (Slettet)

kan ikke åbne filen??


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. oktober 2009 af mathon

#4

y = f(x) = x - 4

y1 = 4-√(10) - 4 = -√(10)

y2 = 4+√(10) - 4 = √(10)


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. oktober 2009 af mathon

rettelse til #2

jeg fik tastet funktionerne omvendt ind og dermed byttet om på f(x) og g(x)
så i overensstemmelse med din notation:
 

f(x) ≥ g(x) for x ∈ [4-√(10);4+√(10)]


Svar #9
02. oktober 2009 af Jone (Slettet)

ok men hvor får du 4 og 10 fra? altså jeg tænker på at finde rødderne i andengradsligningen x^2-8x+6, så har jeg fundet min x-værdier. Men hvad gør du så for at komme frem til y-værdierne? Altså jeg forstår ikke hvad du gør i #4 og i #2


Brugbart svar (0)

Svar #10
02. oktober 2009 af mathon

skæringspunkterne ligger på begge grafer

hvorfor
y = f(x) = g(x)

hvor i dette tilfælde
y = f(x) = x - 4 er lettest


Svar #11
02. oktober 2009 af Jone (Slettet)

Jo det er rigtigt. Det har jeg også forstået. Men hvor får du x=(4-√(10)) fra, som du så indsætter i ligningen f(x)=x-4?


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. oktober 2009 af mathon

fra #2

x2 - 8x + 6 = 0     som du skulle løse

x1 = 4-√(10)    og   x2 = 4+√(10)


Svar #13
02. oktober 2009 af Jone (Slettet)

jeg får det til x= 8+√40 og 8-√40

for diskriminanten får jeg til 40


Brugbart svar (0)

Svar #14
02. oktober 2009 af mathon

x = [-(-8) ± √(40)]/2 = [8 ± √(22·10)]/2 = [8 ± 2√(10)]/2 = 4 ± √(10)

..............

dividere med 2a = 2 var smuttet


Brugbart svar (0)

Svar #15
02. oktober 2009 af mathon

A = 4-√(10)4+√(10)(f(x)-g(x))dx = A = 4-√(10)4+√(10)(-0,5x2+4x-3)dx =


Skriv et svar til: HASTERR VIRKELIG

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.