Kemi

Saltsyre opløst i vand

08. oktober 2009 af MetteVette (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Nogen der kan hjælpe mig med, hvordan man beregner pH-værdien, når 75 mL vand tilsættes 25 mL saltsyre ?

Saltsyren har en pH på 2,3


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2009 af Darwin (Slettet)

#0.

Eftersom saltsyreopløsningens pH er 2,3, kan den formelle koncentration af saltsyren beregnes som:

cHCl = 10-pH = 10-2.3 = 0.005 M = [H3O+]

idet saltsyre er en stærk syre som dissocierer 100 % i vand.

Den aktuelle koncentration, idet saltsyreopløsningen opløses i 75 mL vand, er:

[H3O+] = (c × Vsaltsyre)/Vtotal = (0.005 M × 0.025 mL)/(0.025 mL + 0.075 mL) = 0.00125 M

Dvs.

pH = -log[H3O+] = -log(0.00125) = 2.9


Svar #2
08. oktober 2009 af MetteVette (Slettet)

Tak for svaret. Det er jo slet ikke så indviklet alligevel.. :)


Skriv et svar til: Saltsyre opløst i vand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.