Matematik

Funktioner

01. november 2009 af TEN (Slettet)

Hej

Hvordan gør man rede for at en funktion er defineret for alle reelle tal x?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2009 af lkjhgf (Slettet)

Hvilken funktion?


Svar #2
01. november 2009 af TEN (Slettet)

f(x) = (x^2-8x+7)/(x^2+x+1) :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. november 2009 af lkjhgf (Slettet)

Hvis denne funktion ikke skulle være defineret for et eller andet x, skulle det være pga. nulpunkter i nævneren. Det du skal gøre er at vise at den andengradsligningen du får, hvis du sætter nævneren lig nul ikke har nogen reelle rødder.


Svar #4
02. november 2009 af TEN (Slettet)

super , så jeg skal bare sætte nævneren lig nul og regne videre derfra :) tusind tak skal du have.

Kan du også forklare mig hvad jeg skal gøre hvis jeg sætter f(x)=0 ? altså hvordan jeg skal løse den ligning?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. november 2009 af lkjhgf (Slettet)

Så skal du søge efter nulpunkter i tælleren i stedet.

Se på brøken a=b/c, når b=0, så er a=0.


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. maj 2012 af wonk (Slettet)

Jeg har svært ved at forstå svar #3 & #5.

Normalt er det ikk gyldigt at sætte nævneren til nul? Hvad er i øvrigt ressonnementet - jeg vil gerne se den matematiske begrundelse.


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. maj 2012 af wonk (Slettet)

Lad mig spørge på en anden måde: er pointen blot at vise, at nævneren ikke kan blive nul, da der ellers ikke ville være tale om en kontinuert funktion?


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Den forelagte funktion f(x) er en brøk med et 2.-gradspolynomium i tæller og nævner. Man kan ikke dividere med 0, og funktionen er derfor ikke defineret for de værdier af x, hvor polynomiet i nævneren er lig med 0. Nu har vi

x2 + x + 1 = x2 + 2·(1/2)·x + (1/2)2 + (3/4) = (x + (1/2))2 + (3/4) > 0 for alle x . Derfor er funktionen f(x) defineret for alle reelle x .


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. maj 2012 af wonk (Slettet)

#8. Tak!

Hvad er din strategi ift. at udlede dit sidste udtryk, som endegyldigt gør det tydeligt at polynomiet aldrig kan blive nul?

Hvis jeg skal løse f(x)=0, så siger #5 at jeg skal kigge på tælleren. Hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Du skal undersøge, hvor nævneren kan blive 0. Derfor skal man undersøge ligningen x2 + x + 1 = 0 . Og det ses af min omskrivning i #8, at nævneren aldrig kan blive nul. Ligningens diskriminant er negativ.

Hvis du skal løse ligningen f(x) = 0, skal du naturligvis se på polynomiet i tælleren.


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. maj 2012 af wonk (Slettet)

#10

...fordi hvis tælleren er nul, er brøken nul, og så er funktionen nul - jeg fik den! Mange tak - igen! :)


Skriv et svar til: Funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.