Fysik

fysikspm. og energi og temp.

04. november 2009 af Camip (Slettet)

Opvarmning af kedel:

Du skal opvarme 0,75 L vand i en aluminiumskedel. Kedlen vejer 0,45 Kg. Begyndelsestemperaturen af vand og kedel er 12 grader Celsius. Kedlen tilføres en elektrisk effekt på 1,8 kW.

A) Beregn den tilførte varmemængde på 1,0 min.

B) Beregn temperaturstigningen af kedel med vand på 1,0 min.

A'eren får jeg til 108000 J.

B'eren er jeg i tvivl om - håber der er nogen som kan hjælpe..


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2009 af mathon

                         vandopvarmning                   aluminiumopvarmning          tilført
              (0,75 kg)·(4,186 kJ/(kg·K))·ΔT + (0,45 kg)·(0,90 kJ/(kg·K))·ΔT = 108 kJ

hvoraf ΔT beregnes

ΔT i K = ΔT i C


Svar #2
04. november 2009 af Camip (Slettet)

tak for hjælpen..


Svar #3
04. november 2009 af Camip (Slettet)

Kan det passe at facit er 30,42 grader celcius :

spørgsmål c lyder:

Hvornår koger vandet? Hvordan regner jeg denne ud?


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. november 2009 af mathon

ΔT = 30,5 K

                         vandopvarmning                                       aluminiumopvarmning                          tilført
              (0,75 kg)·(4,186 kJ/(kg·K))·((100-10) K)  +  (0,45 kg)·(0,90 kJ/(kg·K))·((100-10) K)  = (1,8 kJ/s)·t

hvoraf t beregnes


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. november 2013 af srilox (Slettet)

Hvordan beregner man delta t i b'eren?
Og t i c'eren?


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. november 2013 af mathon

#1

                         vandopvarmning                   aluminiumopvarmning          tilført
              (0,75 kg)·(4,186 kJ/(kg·K))·ΔT + (0,45 kg)·(0,90 kJ/(kg·K))·ΔT = 108 kJ


                          ΔT = 30,47 K


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. november 2013 af mathon

rettelse af tastefejl     10ºC → 12ºC
        

c)
      vandet koger ved 100ºC

hvoraf

                        vandopvarmning                                aluminiumopvarmning                        tilført
       (0,75 kg)·(4,186 kJ/(kg·C))·((100-12) C) + (0,45 kg)·(0,90 kJ/(kg·C))·((100-12) C) = (108 kJ/min)•t

hvoraf

                                               (276,276 kJ)  +  (35,64 kJ)  =  (108 kJ/min)•t

                                               (311,916 kJ)  =  (108 kJ/min)•t

                                                t = (311,916 kJ) / (108 kJ/min) ≈ 2,9 min


Skriv et svar til: fysikspm. og energi og temp.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.