Matematik

funktioner hjælp?

04. november 2009 af denhoss (Slettet)

jeg har en funktion f(x) som er givet f(x) = 3 * x^2 - 7x + 10

hvordan finder man tangten ligning, der har røringspunkt i punktet (2,f(2))

også bestem en ligning for tangenten, der har hældningskoefficienten 12.

også hvordan finder man skæringspunktet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2009 af lkjhgf (Slettet)

 Først om fremmest skal du differentiere f. Når du har gjort det skal du finde ud af hvad funktionens hæld er i punktet hvor x=2, så har du også tangentens hældning, og siden du også har en punkt på tangenten (2,f(2)), er det nu ligetil at finde skæringen med y aksen, dvs. b i y=ax+b. Så har du ligningen til tangenten.

Når du skal finde ligningen til tangenten der har hældningen, skal du blot løse ligningen f'(x)=12, så får du skæringspunktet, indsætter i tangentens ligning og gør som før.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. november 2009 af mathon

f '(x) = 6x - 7

a)
    f '(2)
= 6·2 - 7 = 12 - 7 = 5

b)
    f '(xo) = 6xo - 7 = 12

c)
    ligesom du finder skæringspunktet mellem to andre rette linjer, hvis ligninger du kender -
    to ligninger med to ubekendte i x og y
 


Svar #3
04. november 2009 af denhoss (Slettet)

har i en slags formel til de 3 opgaver?
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. november 2009 af lkjhgf (Slettet)

 Vi har en kogebog, men den har du allerede fået. De eneste formler du skal bruge er differentiationsformlerne og tangentens ligning.


Svar #5
04. november 2009 af denhoss (Slettet)

mange tak.


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. november 2009 af mathon

b)
   6xo - 7 = 12

   6xo = 19

   xo = (19/6)

   f(xo) = f(19/6) = (215/12)

tangentligning i (19/6 ; 215/12):

   y - 215/12 = 12(x-(19/6))

    144x -12y - 241 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. november 2009 af mathon

a)
   f(2) = 8

tangentligning i (2,8):
   y - 8 = 5(x-2)

   5x - y - 2 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. november 2009 af mathon

skæring findes
ved at løse to ligninger med to ubekendte

I:     144x -12y = 241
II:        5x  -  y =    2                           ganges med -12 og kaldes III

I:     144x - 12y = 241
III:    -60x + 12y = -24                          i og III adderes og giver

84x = 217

12x = 31                                             division med 7

x = 31/12                                            som indsat i II: 5x - y = 2 giver

5·(31/12) - y = 2

y = 131/12
 

skæringspunkt S(31/12 ; 131/12) ≈ (2.58 ; 10.92)
 


Skriv et svar til: funktioner hjælp?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.