Kemi

empirisk formel :S

05. november 2009 af Rasie (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg skal aflevere denne opgave om 3 timer og er gået helt i stå, er der nogen der kan give en hånd.

En vis mængde af et carbonhydrid giver ved fuldstændig forbrænding 4,642 g carbondioxid og 2,281 g vand.

a. Beregn stoffets empiriske formel

I en lufttom beholder med et volumen på 0,600 L anbringes 2,145 g af stoffet. Beholderen lukkes, og anbringes i et vandbad med temperaturen 100ºC. Efter at stoffet er fordampet fuldstændigt, og temperaturligevægten er indstillet, måles trykket i beholderen til 1,536 bar.

b. Beregn stoffets molare masse
 

c. Angiv stoffets molekylformel

/Rasie


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2009 af Neclaa (Slettet)

jeg har lavet den opg før, kan prøve at se efter:)


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. januar 2010 af 10hifnizlol (Slettet)

Nogen der har et svar til denne opgave? Skal aflevere i morgen og er lidt ude og skide. :(

På forhånd tak

/Lennart


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. januar 2010 af mathon

masseprocenten af Hydrogen i vand er 11,19%
masseprocenten af carbon i carbondioxid er 27,29%

carbon: (4,642 g)·0,2729 = 1,2668 g
hydrogen: (2,281 g)·0,119 ≈ 0,255 g

molforholdet C og H {1.2668,0.255}/{12.011,1,0079} = {0.10547,0.2530}

som divideret med mindsteværdien 0.10547 giver

{1,2.4}
Da vi er på jagt efter forholdet CnH2n+2 som er den generelle carbonhydridformel,

ganges {1,2.4} med 5
hvoraf {1,2.4}·5 = {5,12}

hvoraf den empiriske formel er

     (C5H12)n
            
 


                        


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. januar 2010 af mathon

     n = (p·V)/(R·T)

     n = ((1,536 bar)·(0,600 L))/((0,083145 bar·L/(mol·K))·((273,15+100) K) = 0,029705 mol

     M = m/n = (2,145 g)/(0,029705 mol) = 72,2g/mol

     for (C5H12)1 fås sum({5,12}·{12.011,1.0079}) = 72,1 g

hvorfor n = 1

dvs

    Carbonhydridet er pentan C5H12


Skriv et svar til: empirisk formel :S

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.